АНАТОЛІЙ БІЛЯЙ: «НАМАГАЄМОСЯ ДОМІНУВАТИ НА ПОЛІ ТА ГРАТИ В АТАКУВАЛЬНИЙ ФУТБОЛ»

Старший тренер команди Академії «Рух» U-16 Анатолій Біляй підбив підсумки виступів своїх підопічних у році, що минає.
 


ВИКЛИКИ НА ПОЧАТКУ СЕЗОНУ

Вперше цього року працював з командою U-16, адже минулого сезону опікувався гравцями 2005-го року народження. Якщо говорити відверто, то одразу зіткнувся із певними проблемами. Потрібно було багато працювати з гравцям в плані психології. Багато хлопців важко сприймали вимоги сучасного футболу. Вимагав від футболістів швидкості в прийнятті рішень, натомість, команда робила все повільно. Можливо, вони на початку року були в стресі через початок повномасштабної війни. Із кількома гравцями ми припинили співпрацю, адже вони не відповідали нашим вимогам. Я розумію, який футбол прагне бачити тренерський штаб основної та юніорської команд «Руху». Ми розуміли, що з часом ці гравці не підсилили б команду U-19. Відтак, у мене було непросте знайомство з хлопцями. Зараз в команді хороша робоча атмосфера. 

ПРО ПІДГОТОВКУ КОМАНДИ

Звичайно, повномасштабна війна внесла суттєві корективи в роботу. Спершу ми виїхали з хлопцями у Польщу. Там провели перший турнір. Перемогли, але насправді суперники не були високого рівня. А от згодом вирушили на змагання в Німеччину. Зіграли проти потужних команд. Вже на фоні таких опонентів побачив слабкі та сильні сторони нашої команди. Зрозумів, над чим потрібно працювати. Протистояли чотирьом німецьким клубам та грецькому «Панатінаїкосу». До слова, греки посіли перше місце, а ми з ними розписали суху нічию. Згодом знову вирушили у Легніцу на трьохтижневий підготовчий збір. 

ПРО ВІДКРИТИЙ ЧЕМПІОНАТ ДЮФЛ ЛЬВІВЩИНИ

Перемогли у п’яти поєдинках та зіграли один матч внічию з ДЮШ «Львів». Зрештою, повинні були перемагати і у дербі, але можливо була переоцінка власних сил. Гадаю, такий результат пішов команді на користь. Проаналізували власні помилки. З точки зору психології теж мали привід поспілкуватись із хлопцями. В останньому турі чемпіонату грали проти «УФК-Карпат». Нам потрібно було лише перемагати, щоб посісти перше місце. Ми вирішили це завдання. По грі переважали суперника, створили більше моментів. Наприкінці поєдинку спрацювали заміни. Як наслідок, забили під завісу протистояння переможний м’яч і перемогли з рахунком 1:0. Однозначно цей результат додав позитивного імпульсу команді, адже ми перемогли минулорічних бронзових призерів Дитячо-юнацької футбольної ліги України. Ми протистояли дуже хорошій команді з індивідуально сильними гравцями. І футболісти, і тренери отримали задоволення від гри. Зрозуміли, що наша команди прогресує. 
 


ЧОМУ ВІДСУТНІСТЬ ДЮФЛУ – ПРОБЛЕМА УКРАЇНСЬКОГО ФУТБОЛУ

Це справді величезна проблема, що чемпіонат ДЮФЛУ цьогоріч не проводили. Усі діти тренуються, а лакмусовим папірцем є власне матчі Дитячо-юнацької футбольної ліги України. Коли хлопці грають проти команд з академій «Динамо» та «Шахтаря», вони розвиваються та прогресують швидше. Рівень футболістів у таких матчах росте. Розумієте, в поєдинках із сильними суперниками має бути зовсім інша швидкість прийняття рішень. В Еліт-лізі ДЮФЛУ завжди зібрані найкращі дитячі команди. Це велике конкурентне середовище, а без цього у футболі ніяк, якщо ми прагнемо розвивати молодих гравців. 

ПРО ЗИМОВИЙ КУБОК ДЮФЛ

Я дуже задоволений нашим результатом у Зимовому кубку ДЮФЛ. Ми посіли п’яте місце. Грали проти старших хлопців. Жодної гри ми не провалили. І навіть у матчі з КЗ ДЮСШ «Карпати» U-19, де поступилися з рахунком 0:3, ми створили багато моментів. Могли кілька разів розписатися у воротах суперника при рахунку 0:0. Дещо підвела реалізація. А пропустили два м’ячі з короткий проміжок часу на 43-ій та 45-ій хвилинах. І навіть після цього ми домінували у другому таймі, але пропустили третій м’яч після стандарту. Такий рахунок точно не відповідав подіям на футбольному полі. Приємно було, що після цієї гри тренер КЗ ДЮСШ «Карпати» був вражений грою нашої команди. Сказав, що не думав, що гравці 2007-го року зможуть дати такий бій. Наші футболісти грали проти хлопців на рік, на два старших. Також запам’ятався матч проти КЗ ДЮСШ «Рух» U-17. Був справжній голепад у тій грі. Ми перемогли з рахунком 4:3. Останній м’яч забили на останніх хвилинах. Також цікаво було протистояти команді U-17 з нашої Академії. За них грало кілька гравців 2005-го року народження. Програвали 1:3 після першого тайму, але по перерві зуміли зрівняти рахунок. У підсумку, завершили гру з рахунком 3:3. Це теж був важливий результат для нас в плані психології. 

Турнір насправді був дуже хорошим. Грали проти сильних суперників. Справді, десь трохи відчувалось, що ми грали проти старших команд. Але ми на установці перед матчами завжди вимагали від гравців швидше думати на полі, якісно взаємодіяти між собою та швидше приймати правильні рішення. Гравці це виконували у грі і ми переважали своїх суперників. Намагаємося домінувати на полі та грати в атакувальний футбол. Якби в пріоритеті був результат, то ми б грали дещо в інший футбол: будували б масовану оборону та діяли б на контратаках. Натомість, ми граємо у той футбол, який демонструє наша команда U-19. Застосовували високий пресинг. Якість гри та зростання індивідуальної майстерності гравців – наше головне завдання. Головний тренер «Руху» Леонід Кучук та головний тренер команди U-19 Віталій Пономарьов приходили на наші матчі. Мені було дуже приємно. 
 


ПІДСУМКИ РОБОТИ ЗА РІК

Я не хотів би оцінювати нашу роботу. Хлопці самі відчувають, що вони додають у футбольному та ментальному плані. Вони почали грати у дорослий футбол. Однозначно прогрес є. Яскраве цьому свідчення той факт, що одразу десятеро гравців з нашої команди у новому році будуть тренуватися разом з командами U-17 та U-19. Тренувальний процес контролюватиме Віталій Пономарьов. Насправді, досить велика група футболістів отримає цей шанс проявити себе. Гадаю, у цьому році ми попрацювали з гравцями дуже-дуже плідно. Вже в січні до нас приїде цілий ряд гравців на перегляд. Дуже важливою зараз буде селекційна робота, щоб підсилити команду. Також будемо залучати гравців з КЗ ДЮСШ «Рух». Дуже добре себе в Академії Б зарекомендував Артур Муха. Це технічно та тактично підкований гравець. Він добре влився у нашу команду. Має усі дані, аби вирости в хорошого футболіста, але все залежить від його роботоздатності. Найголовніше моє бажання, щоб якнайшвидше закінчилась війна. Тоді все у нас буде добре. 


loading...

0 коментарів

    Схожі новини