АНДРІЙ ГАВРЮШОВ: «Я ВДЯЧНИЙ ХЛОПЦЯМ ЗА ВАЖКУ РОБОТУ ПРОТЯГОМ СЕЗОНУ – У НИХ ХОРОШЕ МАЙБУТНЄ»

 

Старший тренер «Руху» U-16 (гравці 2008 року народження) дав інтерв’ю клубному медіацентру та підсумував сезон 2023/24.

 

 

– Взимку команда розпочала другу частину сезону з участі в турнірі Ruh Cup, де посіла третє місце. Як ви оціните виступ своїх підопічних у цих змаганнях?

Чим більше таких ігор проти хороших суперників, тим краще, адже у цих матчах можна якісно підготуватись. У складі команди є 24 гравці і всім потрібна ігрова практика. А на турнірах Ruh Cup ми отримуємо ці необхідні спаринги. Взимку це був важливий етап нашої підготовки: хлопці отримали хороший досвід, ми награли склад, який розпочав весняну частину сезону. 

– Далі «Рух» U-16 змагався у Зимовому кубку ДЮФЛ і виграв його. Які емоції тоді були у команди і чи вплинув цей успіх на подальші результати команди? 

Це був дуже класний, але важкий для команди період. Втім ми із ним добре впорались. Хлопці багато працювали фізично, тренери допомагали їм правильно розподілити навантаження, адже це була підготовка до другої частини сезону.

Перемога в Зимовому кубку ДЮФЛ – дуже престижна. «Рух» ставить перед собою найвищі цілі і це додатково мотивує гравців, щоб вони ще більше та краще працювали на тренуваннях. У фіналі всі були заряджені на перемогу, особливо приємно було перемогти «Динамо» на їхній базі. Гра у виконанні наших футболістів була дуже якісною, вони самі отримували задоволення від процесу, було видно бажання та самовіддачу. 

 

 

– Як «Рух» U-16 пройшов груповий етап ДЮФЛ та стадії плей-офф?

Велика частина гравців команди U-16 ще взимку почала тренуватись та грати за «Рух» U-19. Також наші футболісти їздили у збірну України U-16. Крім того, деякі хлопці заліковували травми. Тому протягом весняної частини сезону у нас не було цілісної команди, як це було осінню. Та в цей момент проявилась глибина складу, адже якісно зіграли гравці, які в першій частині сезону мали менше ігрового часу – обойма команди витримала навантаження. Я радий, що ці футболісти проявили себе, адже вони показали свій рівень та готовність до серйозної конкуренції і це добре для їхнього розвитку та міцності команди. 

Якщо говорити вже про матчі плей-офф, то так, спочатку були труднощі в 1/8 фіналу з «Поліссям». У грі на виїзді, яка завершилась внічию, нам не вистачило сил, адже перед тим «Рух» U-16 їздив на турнір в Італію. Але в другому матчі ми здобули впевнену перемогу і пройшли у чвертьфінал. Так, там також були непрості матчі з «Мункачем», але «Рух» заслужено вийшов у фінал чотирьох ДЮФЛ. 

– Ви згадали про турнір в Італії. Чим він вам запам’ятався і що дав команді?

Це був класний досвід, який потім ми намагались перенести у матчі фіналу чотирьох ДЮФЛ. Зокрема те, що команда грала кожного дня. Відтак хлопці були готові до таких навантажень і розуміли, як це буде відбуватись. 

 

 

Сам турнір був дуже цікавим, адже ми грали проти команд з різноманітними ігровими стилями. Наприклад, нам протистояли команди з країн Балтії. Вони роблять акцент на фізично сильних та витривалих гравцях, які за антропометрією переважають наших футболістів. Або ж у групі ми грали проти «Перуджі». Італійцям для виходу в плей-офф з першого місця потрібна була нічия і вони просто фантастично засушили гру і отримали необхідний для себе результат. Вони дуже надійного грали в обороні і не давали «Руху» нічого створити біля своїх воріт, хоч ми й контролювали м’яч більшу частину матчу. Нам було чого повчитись на цьому турнірі і хочеться, щоб таких змагань було якомога більше. Класно, коли наші гравці можуть перевіряти свій рівень на фоні сильних європейських команд. 

– У фіналі чотирьох «Рух» посів третє місце та виборов бронзові медалі. Чи задоволені ви результатом?

Перший матч ми зіграли з ДЮСШ «Рух» і виграли з рахунком 4:0. Це дуже хороша команда, але ми знали, до чого готуватись і впевнено перемогли. Але далі були свої нюанси, які бувають у таких короткотермінових турнірах. Мені здається, що це моменти психології. Так, перша гра була виграна, жодної розконцентрації далі не було, навпаки – всі були налаштовані перемогти «Шахтар». І ось весь матч ми тримаємо донеччан у напрузі, створюємо велику кількість моментів біля воріт суперника, тоді як «Шахтар» використав свої дві нагоди і двічі забив. Після гри тренери та представники академії «Шахтаря» мені казали, що у нас дуже потужна команда, індивідуально сильні гравці. Вони наголосили, що «Рух» змусив донеччан вибивати м’яч, грати довгими передачами, а це не є частиною їхньої філософії гри, і у «Шахтарі» зазначили, що не кожен суперник доводить їх до такого. Я ж їм відповів: «Дякую за компліменти, але в майбутньому ми вас обійдемо». 

Далі була остання гра проти «Динамо» і прикра помилка в дебюті матчу, яка зламала весь план на гру. Навіть в меншості «Рух» грав добре і мав свої моменти, але суперник грамотно використав свою перевагу. Грати третій день поспіль, ще й вдесятьох – важко, тому «Динамо» перемогло нас. Вважаю, що рахунок був не по грі й кияни теж відзначили, як важко їм було грати проти «Руху». Було прикро, адже ми пам’ятали фінал Зимового кубка ДЮФЛ і розуміли, що нічого особливого в цьому «Динамо» немає і нам цілком під силу їх знову перемогти, але, на жаль, не вийшло. Вважаю, що команда заслуговувала на більше, ніж третє місце. 

 

 

Ми проаналізували всі ці матчі та знаємо, над чим нам слід працювати. Команда у фінальних матчах грала добре, але нам не пощастило. Я хлопцям сказав, що якщо вони продовжуватимуть у тому ж дусі, то у них буде дуже хороша футбольна кар’єра. 

– Кого з гравців ви можете виділити за підсумками минулого сезону

Хлопці 2008 року народження – дуже перспективні і мають хороший потенціал. Не хочу когось виділяти, щоб гравці продовжували наполегливо працювати і викладатись на повну. Було помітно, хто краще себе підготував, хто віддає всього себе, бореться на полі й добре себе поводить за його межами – це винагороджувалось результатами. Дисципліна у юному віці дуже важлива, тож вони повинні про це пам’ятати. 

Можу сказати, що хлопці гідно показали себе і в команді U-19, і в збірній, коли вони туди викликались. Ці гравці стануть основою клубу, коли підростуть, починаючи з команди U-19, адже в них дуже хороші задатки. Тому хочу висловити свою повагу гравцям за їхню важку роботу протягом попереднього сезону і чекаю від них такого ж, а то й кращого ставлення у майбутньому. Вони впорались з усіма труднощами, викликами, травмами, тож хлопці – молодці.

– Все ж є гравець, який проявив себе не лише у складі команди U-16, а й став наймолодшим футболістом «Руху», який зіграв в УПЛ – це Мухаммад Джурабаєв. Як ви оціните його виступ у попередньому сезоні.

Так, це прізвище вже на слуху. У фіналі чотирьох ДЮФЛ Мухаммада визнали найкращим півзахисником. Він заслуговує на цю похвалу і я також хочу подякувати батькам Мухаммада за те, як вони виховали хлопця. Йому залишається лише продовжувати працювати і трохи покращити свою гру в захисті, адже в сучасному футболі не можна лише атакувати – має бути баланс. 

 

 

Та це стосується не лише Джурабаєва, а багатьох наших гравців. Яскравим прикладом є Чемпіонат Європи, який нещодавно пройшов у Німеччині. Ми побачили, як грала Іспанія і це – демонстрація сучасного футболу. Ямал та Вільямс, які здавалось би атакувальні гравці, постійно вступали у боротьбу, відпрацьовували у захисті, пресингували. Якщо Мухаммад та його партнери покращать гру в обороні, то вони гратимуть на високому рівні. А в тому, що Джурабаєв не матиме «зіркової хвороби» і викладатиметься на повну, я впевнений на всі 100%, адже в нього шалений потенціал. 

– У червні був відбір в Академію «Руху», в тому числі й в команду 2008 року народження. Чи будуть новачки у цій віковій категорії?  

У команді є 24 гравці і в нас серйозна конкуренція. Наразі я не побачив на перегляді футболістів, які могли б підсилити наш склад. Брати гравців потрібно сильніших, ніж є у нас зараз. Від якісних футболістів я не відмовлюсь і селекційний відділ продовжує роботу, бо точково нам все ж не завадили б деякі гравці. Зокрема, не вистачає лівоногих атакувальних футболістів, бо в нас майже всі гравці в атаці – правоногі. Тому хотілось би гравців такого профілю для більшої варіації в тактичному плані. Та наразі ми починатимемо підготовку у своєму звичному складі і побачимо, як хлопці готові до нового сезону. 

 

 

– Коли команда відновить тренувальний процес після канікул?

Команда повернеться з канікул 5 серпня. Перед цим хлопці отримають двотижневу програму підготовки, щоб привести себе у форму. Вони її точно виконають, адже гравці розуміють, що їм треба бути в оптимальних кондиціях, бо вже за кілька днів після повернення на них чекають матчі в Прем’єр-лізі Львівщини у складі «Руху-3». Розпочинається друге коло обласних змагань і наші гравці будуть основою команди. Тому часу на розкачку майже не буде і хлопці швидко мають адаптуватись до умов і почати підготовку до нового сезону.  


loading...

0 коментарів

    Схожі новини