ДЕНИС КОЛЧИН: «МОЛОДЬ ОТРИМАЛА НЕОБХІДНИЙ ДОСВІД І ЦЕ ДОПОМОЖЕ ПРОГРЕСУ ХЛОПЦІВ»

 

Головний тренер «Руху» U-19 в інтерв’ю клубному медіацентру підсумував сезон 2023/24 та поділився думками про те, як відбувається процес зміни поколінь у команді. 

 

 

– Денисе Борисовичу, це був важкий сезон, особливо друга його половина. Як ви прокоментуєте завершення чемпіонату та підсумуєте весняну частину змагань?

Так, дійсно, друга половина сезону була важкою для «Руху» U-19. Зміна поколінь далась взнаки, але це частина філософії клубу – довіра молодим вихованцям. Частина футболістів, яка могла б ще теоретично грати за «Рух» U-19, вже тренувалась та грала за першу команду та за «Рух-2». Я погоджуюсь з тим, що цим гравцям не варто було повертатись на юнацький рівень, адже це був би крок назад для цих гравців. Водночас ці хлопці відкрили дорогу в склад для молоді з Академії, яка отримала шанс проявити себе. Не завжди це вдавалось і частина юних вихованців інколи не могла відповідати вищому рівню та новим викликам, що цілком прогнозовано, враховуючи вік гравців. Та вони отримали той необхідний досвід, який хоче і повинен отримати кожен молодий футболіст.

Погоджуюсь, що команді не вистачало стабільності і часто не вдавалось грати у той футбол, який ми хотіли, але це важливий етап підготовки кадрів для першої команди. Хлопці допускали багато помилок, втім це теж частина ігрового процесу і головне – зробити правильні висновки. Нехай ці помилки будуть на юнацькому рівні, аби потім в матчах Прем’єр-ліги чи в Другій лізі за «Рух-2» гравці вже їх не повторювали. Це невід’ємна частина футболу і на це слід зважати. Тренерський штаб «Руху» U-19 розуміє свою роль в клубній структурі та в тому, як відбувається процес розвитку футболістів. Відтак ми зробимо все необхідне, аби хлопці отримали якісну підготовку та могли добре проявити себе. Тренери хочуть допомогти гравцям стати кращими і вкажуть як на позитивні аспекти гри, так і на проблеми, над якими слід попрацювати.    

 

 

– Ви очолили «Рух» U-19 посеред другого кола чемпіонату. Яким для вас був цей час і що вдалося змінити в командних процесах?

Не буду кривити душею, було складно. Та це нормально, адже завжди важко приєднуватись до команди в розпал сезону. Якщо ж говорити про вимоги до гравців, то ми слідуємо плану підготовки на основі роботи першої команди. Це вимоги сучасного футболу і вся структура Академії повинна бути побудованою саме довкола головної команди клубу. 

Зараз хлопцям є над чим працювати, адже деяким гравцям слід дещо змінити свою філософію та психологію. Це питання адаптації до більш високого рівня, адже футболісти повинні грати в той футбол, який пропагує перша команда. Чим швидше вони це зрозуміють та почнуть виконувати, тим швидше вони приноситимуть користь клубу і ця робота дасть свої плоди. 

Хочу сказати, що мене приємно здивувала атмосфера в клубі. Йдеться про ставлення з боку керівництва клубу, мого тренерського штабу, Віталія Пономарьова та тренерів першої команди, тренерів Академії – всі вони допомогли в процесі адаптації в новому колективі. За короткий час потрібно було увійти в курс справи та включитись в робочий процес. Всі без виключення дали мені вичерпну інформацію про все, що слід було знати, а також в ході справи вже розповідали й про інші необхідні речі. Те ж саме стосується й гравців і було помітно, що вже наприкінці чемпіонату ми краще розуміли один одного і почав з’являтись ігровий малюнок, до якого ми прагнули. Одразу ж скажу, що нам не все вдалося, але прогрес помітний. 

 

 

– Який матч у цей період можна виділити як найкращий? Водночас що команді не вдавалось і чому це відбувалось?

Всіма матчами я якось мірою не задоволений, адже навіть у тих поєдинках, де команда здобувала позитивний результат, вистачало негативних моментів. Ми звернули на це увагу і працюватимемо над тим, аби не повторювати ці помилки. На жаль, команді не вистачало стабільності в іграх, адже нам не вдавалось провести цілісний матч. Я прийняв команду вже у розпал сезону і це також зіграло свою роль. Та є розуміння, над чим слід працювати та що можна змінити. 

З позитивних моментів можна згадати перемогу над «Оболонню» U-19. Так, ми перемогли, «Рух» U-19 загалом виглядав непогано, проте і в цьому матчі були певні проблеми. Щодо провальних поєдинків, то їх було кілька. Це ті ігри, де команда допускала надто багато помилок. Ще раз наголошую, що попереду в нас багато роботи, аби виправити недоліки в нашій грі. 

Зокрема, слід тренувати гру без м’яча, адже часто виникали серйозні проблеми в захисті. Вихованці Академії «Руху» є дуже талановитими дітьми, всі вони якісно працюють з м’ячем та мають хорошу техніку. Втім їм не вистачає швидкості в грі без м’яча, а в сучасному футболі 90% ігрового часу футболіст проводить без нього. Йдеться про всі фази гри – як в атаці, так і в обороні, а також в перехідних фазах. Це дуже складно, аде водночас дуже важливо і ми працюватимемо над грою без м’яча. Усвідомлення цього й стане каталізатором того, чи готові футболісти перейти з дитячого футболу на професійний дорослий рівень. 

 

 

– Якщо говорити про прогрес, то «Рух» U-19 наприкінці сезону почав створювати багато загроз після стандартів. Як команда працює над цим ігровим аспектом? Також що загалом можете сказати про те, що «Рух» U-19 демонстрував на полі?

Дійсно, ми приділяли багато уваги стандартам у тренувальному процесі. Команда занадто часто пропускала після стандартів, тож треба було змінювати цю тенденцію. Нам це вдалось і в цьому ігровому компоненті ситуація покращилась: ми менше стали пропускати, а водночас почали часто забивати після розіграшу штрафних та кутових. Перш за все – команда діяла більш організовано. 

Щодо загального ігрового малюнку, то з часом ситуація теж ставала кращою. Але тут також була проблема в тому, що команда переживає зміну поколінь: склад часто змінювався і часом не вистачало стабільності. Ось і зараз влітку команду покине частина футболістів, тоді як до нас приєднається багато молоді. 

 

 

– Яким тоді буде склад команди в наступному сезоні?

В попередньому сезоні переважно грали футболісти 2005 та 2006 років народження. Частина цих гравців завершить свої виступи на рівні U-19. Їм слід прогресувати, виходити на новий рівень. Основу команди тепер будуть складати гравці 2007 та 2008 років народження. Деякі футболісти з цих вікових категорій вже працювали з нами у сезоні, що завершився. Тепер же ми залучимо ще більше гравців 2007 та 2008 років народження і вони отримають свій шанс у команді U-19.  

– У минулому чемпіонаті часто йшлося про те, що хлопцям не вистачало досвіду та холоднокровності в деяких моментах. В наступному сезоні ви очікуватимете від них більшого в плані ігрового мислення, дій на полі та в тренувальному процесі?

– Безумовно так. Але слід зважати не те, що в багатьох матчах у нас грали футболісти, які були на 3-4 роки молодші за своїх суперників. А на юнацькому рівні ця різниця дуже відчувається і ми нікуди від цього не подінемось. Це давало перевагу нашим опонентам, адже в них було більше досвіду і вони були фізично сильнішими. Дива не ставалось і цей досвід був вирішальним у матчах. Проте це необхідність для наших гравців, бо вони повинні пройти цей шлях і бути готовими до таких викликів. Якщо вони з ними впораються, то згодом вони спрогресують та зможуть підсилити першу команду.    

 

 

– Кого з гравців можна виділити за підсумками попереднього сезону, чи хтось зумів продемонструвати прогрес? 

У нас талановита молодь і кожен з гравців багато працював на тренуваннях та безпосередньо в матчах. В когось виходило краще, в когось гірше, але це нормальний робочий процес. Всі вони мужніють і отримують цінний досвід. 

Якщо говорити про персоналії, то непогано проявив себе Назар Касарда, але потім він не зміг грати через травму. Також якісно грали Максим Бойко, Костянтин Квас, Денис Шайда – це ті гравці, яким потрібно спробувати себе в матчах серйознішого рівня, а не з однолітками, адже вони переросли змагання U-19. В останніх матчах сезону був помітний прогрес Максима Коваля, Кевіна Цюрпалевича-Семочка, Тараса Штокала, Ярослава Шандри. Загалом всі так чи інакше виросли і тренувальний процес дав свої плоди – більшість гравців залишили позитивне враження про себе.  

 

 

– Чи було вже обговорення результатів попереднього сезону з тренерами інших команд з клубної системи а також з керівництвом «Руху». 

У клубу є своя філософія і ми повинні її дотримуватись в наступному сезоні. В нас тісний зв’язок з тренерами першої команди, «Руху-2», Академії. Ми постійно обмінюємося інформацією, ділимось своїми спостереженнями. Це дуже цінно для нашої роботи. Також є постійний контакт з керівництвом. Засновник клубу Григорій Козловський повністю занурений в усі процеси і знає про всі аспекти життя кожної з команд Академії. Він має свою думку щодо кожного питання і завжди з нами це обговорює, але він поважає думку тренерів і дослухається до них та солідарний з нами. Приємно усвідомлювати, що Григорій Петрович знає все про кожну дитину в Академії, її сильні та слабкі сторони, потенціал гравців. 

– Зараз «Рух» U-19 у відпустці. Коли розпочнуться літні збори?

Вихід з відпустки та повернення до тренувального процесу залежить від виступу вихованців Академії «Руху» в ДЮФЛУ. Наші команди грають у вирішальних стадіях змагань. Так, команда U-17, на жаль, вже припинила свої виступи, але в 1/4 фіналу зіграють «рухівці» 2008 року народження з команди U-16. Від успішності виступів наших вихованців буде залежати й те, коли «Рух» U-19 розпочне літні збори. Орієнтовно це станеться наприкінці червня. 

 

 

– Які цілі та завдання ставитиме перед собою «Рух» U-19 та ви особисто перед наступним сезоном?

Задачі виграти чемпіонат перед нами не стоїть, але, звісно, хочеться посісти якнайвище місце в турнірній таблиці. Нам під силу боротись за нагороди і я вірю, що ми можемо претендувати на призові місця. Головна ж наша задача – виховання футболістів для першої команди. Для цього ми зробимо все можливе та викладатимемось на повну в кожному матчі. Попереду в нас складний, але цікавий сезон і все буде в наших руках. Наші гравці мають чудову можливість проявити себе і я думаю, що їм це вдасться.


loading...

0 коментарів

    Схожі новини