ГРИГОРІЙ БАРАНЕЦЬ: «ТІШИТЬ, КОЛИ ХЛОПЦІ НА ПОЛІ ВТІЛЮЮТЬ В ЖИТТЯ ТЕ, ПРО ЩО МИ ДОМОВЛЯЛИСЬ»

 

В інтерв’ю клубному медіацентру старший тренер «Руху» U-15 (гравці 2009 року народження) підсумував виступи своїх підопічних у сезоні 2023/24.

 

 

– Взимку ви очолили «Рух» U-15 і першими змаганнями під вашим керівництвом для команди були турніри Leo Cup у категорії U-15 та проти на рік старших суперників. Як ви оціните виступ гравців у цих змаганнях?

Ці турніри були в момент мого знайомства з командою. Тоді все пройшло блискавично: швидкий темп, одразу кілька матчів протягом дня. Хочу похвалити хлопців, адже вони – молодці. Спочатку вони були трохи психологічно подавлені, адже зміна тренера для них була неочікуваною і в юному віці це завжди стрес для гравців. Це був непростий для них момент, але хлопці правильно на все відреагували, змогли показати хороший футбол і перемогли на Leo Cup серед гравців 2009 року народження. 

– Далі команда виступала у ДЮФЛУ. «Рух» U-15 впевнено пройшов груповий етап та дійшов до 1/4 фіналу, де поступився «Динамо» U-15, хоча здавалось, що гра була досить рівною. Чого на ваш погляд не вистачило вашим підопічним, аби пройти далі?

Якщо говорити про ці два матчі з «Динамо», то, мабуть, нас підвела реалізація моментів. А якщо оцінювати турнір загалом, то на дистанції сезону нам не вистачало дійсно конкурентних суперників і відсутність цього досвіду зіграла свою роль у вирішальних матчах. Ні в груповому етапі всеукраїнських змагань, ні в ДЮФЛ Львівщини ми не мали матчів такого рівня, як у плей-офф ДЮФЛУ. Зокрема, нам не вистачало матчів, де відчувається ціна помилки, де суперники чинять спротив – це саме ті поєдинки, які дозволяють гравцям прогресувати. 

 

 

– Що із цим можна зробити? 

– Для цього потрібно грати проти сильних суперників. Матчі у фінальній стадії змагань завжди приносять багато досвіду. Можливо, якщо буде якась реформа ДЮФЛУ, то вдасться підвищити рівень конкуренції й на груповому етапі. Коли ми вийшли у плей-офф, то побачили цю різницю у рівнях. Вже у матчах з «Поліссям» нам було дуже не просто, адже це сильний опонент, а потім нам протистояло «Динамо». В цих матчах і я, і гравці відчули різницю.  

Та слід пам’ятати, що зараз важкий для України час і не всі ДЮСШ чи академії спроможні мати фінансову підтримку і не можуть собі дозволити дальні виїзди, це треба враховувати. Тим більше зараз є комендантська година, бувають повітряні тривоги. Це також сильно впливає на дітей та тисне на них психологічно. Наприклад, матчі перериваються через повітряну тривогу і хлопцям вже важче налаштуватись на матч, потрібно зберігати ще й хороші фізичні кондиції. Батьки також переживають за дітей, починають їм телефонувати, спілкуватись. Та все ж чудово, що діти можуть грати у футбол і за це велика подяка нашим військовим. 

 

 

– Також «Рух» U-15 змагався у ДЮФЛ Львівщини – які результати команда продемонструвала там?

Турнір проходить за системою у два кола, де команди грають один проти одного дома та на виїзді. Наразі в нас залишилося два тури до кінця і «Рух» лідирує у турнірній таблиці. Ці матчі команда дограє після повернення з канікул. 

– Кого з гравців ви можете виділити за підсумками весняної частини сезону? 

Не буду називати прізвища, але є гравці, які добре себе проявили. Загалом хочу сказати, що найкращими були ті футболісти, які регулярно виходили у стартовому складі. Вони стабільно провели другу частину сезону, пропускали мало матчів через травми чи хвороби. 

 

 

– Як ви підсумуєте минулий сезон для «Руху» U-15? Чи задоволені ви тим, що продемонструвала команда?

Тішить, коли ти спілкуєшся з хлопцями і кажеш що їм слід робити на полі й вони це виконують. Звісно, не завжди вдається виконати задумане в тому чи іншому матчі, або у конкретному епізоді. Але головне, що гравці сприймають те, що від них хоче тренерський штаб. Я кайфую, коли бачу, що хлопці розуміють і хочуть втілити на полі те, над чим ми працюємо на тренуваннях. 

Вони можуть помилятися, мати технічний брак, але це нормально, адже гравці у цьому віці лише вчаться. Це перші кроки дітей у професійному футболі і вони будуть грати ще якісніше. Головне, щоб у хлопців були азарт та бажання розвиватись, щоб вони правильно розуміли вимоги тренерів. І радує, коли я бачу у хлопців це бажання на тренуваннях, теоретичних заняттях та у матчах і вони виконують те, про що ми домовлялись. 

 

 

– Коли команда повернеться з канікул та відновить тренувальний процес? 

4 серпня хлопці приїдуть в Академію, аби пройти медогляд, а вже з 5 серпня розпочнеться тренувальний процес. Але підготовчу роботу гравці почнуть виконувати раніше, щоб привести себе у форму і набрати хороші кондиції. Не можна розпочинати тренування без попередньої роботи, адже треба мінімізувати ризики травм. Тому кожен отримає індивідуальні завдання як із біговою, так і з силовою роботою, щоб фізично себе підготувати до навантаження на тренуваннях.


loading...

0 коментарів

    Схожі новини