МАРКІЯН ШКРАБА: «ХЛОПЦІ ВИКОНАЛИ ВЕЛИКИЙ ОБСЯГ РОБОТИ І РЕЗУЛЬТАТАМИ МИ ЗАДОВОЛЕНІ»

 

Старший тренер «Руху» U-12 (гравці 2012 року народження) в інтерв’ю клубному медіацентру підсумував сезон у виконанні своїх підопічних. 

 

 

– Як ви загалом оціните попередній сезон у виконанні своїх підопічних?

Команда в цьому сезоні виграла ДЮФЛ Львівщини, Leo Cup та Інтерлігу. Загалом результатами ми задоволені. Хлопці виконали великий обсяг роботи, викладались на всіх тренуваннях та матчах. 

– Якщо говорити про ДЮФЛ Львівщини, то як команда виступала на обласних змаганнях?

Ми грали за коловою системою та набрали однакову кількість очок з однією з команд і зіграли «золотий матч». «Рух» переміг та виграв ДЮФЛ Львівщини. В принципі, цей турнір не є надто конкурентним, але хлопцям потрібна була ігрова практика. Ми заявились на ці змагання і так випало, що матчі обласної ДЮФЛ були перед матчами Інтерліги, тож команда могла добре підготуватись до міжнародних змагань. 

 

 

– Також «Рух» U-12 спільно з командою U-13 тріумфували в міжнародному чемпіонаті Інтерліга. Що нового дав гравцям і тренерам цей досвід?

Це дуже хороший досвід! Звичайно, у хлопців були певні труднощі, адже для них незвичні такі далекі та довгі переїзди, очікування на кордоні, гравці могли не мати нормального режиму сну, тож вони відчували фізичну втому. Але з часом діти до цього звикли, вони добре адаптувались до таких умов. Тренерський штаб також говорив, що попри всі обставини команда має виходити на поле і демонструвати свій звичний футбол, який пропагує наша Академія. 

Загалом це класний турнір, бо нам протистояли найсильніші академії Польщі, Чехії, Австрії, Угорщини. Мені та решті тренерів також було цікаво брати участь в Інтерлізі, не кажучи вже про дітей – всі ми отримали колосальний міжнародний досвід. Нам вдалось побачити на що ми здатні, в порівнянні з іншими іноземними академіями, і в підсумку «Рух» виграв цей турнір.

 

 

– Кого з гравців ви могли б виділити за підсумками сезону 2023/24? 

Важко виділити когось, адже в такому віці діти не можуть демонструвати стабільний футбол протягом всього сезону і це – цілком нормально. Хтось краще почав, але потім був спад форми. Деякі гравці набирали форму вже по ходу сезону і прогресувала на дистанції. Частина футболістів отримала травми чи хворіла і це також впливало на їхню гру. Можу сказати, що ті гравці, які регулярно були в обоймі, добре себе проявили і тішило їхнє старання. Тренери вимагають від дітей максимальної самовіддачі і щоб вони віддавались на повну навіть якщо будуть помилятись. Хлопці це розуміли і виконували ці установки, дотримуючись ігрових принципів нашого клубу. 

– Нещодавно розпочався відбір у команду 2012 року народження. Чи є гравці, які можуть підсилити цю вікову категорію? На що зверталась увага під час перегляду потенційних новачків?

У нашій категорії вже пройшли два етапи. Нас зацікавила гра трьох хлопців і ми вже практично зарахували їх у команду. Також близько п’яти-шести футболістів ще будуть на перегляді під час третього етапу відбору. Він пройде у серпні, коли вся команда вже буде у зборі і розпочне підготовку до нового сезону. Тоді ми й вирішимо, хто може нас підсилити і кого ми залишимо в Академії. 

 

 

Якщо брати перший етап відбору, то ми звертаємо увагу на швидкість дитини, її гру один в один та те, як вона грає у футбол. Також дивимося на те, як хлопець працює з м’ячем, контролює його, антропометрію гравця, його інтелектуальні та фізичні здібності. Ці відбори дуже важливий і на них приїжджає дуже велика кількість дітей – є хороша конкуренція. Інколи навіть дуже важко визначитись кого варто взяти в наступний етап відбору. 

– Коли діти повернуться з канікул та як розпочнеться процес підготовки до нового сезону? 

Ми рекомендували дітям у перший період канікул повністю відпочити від футболу. Переключитись на інші свої інтереси, адже гравцям потрібен якісне відновлення. У хлопців був дуже насичений та непростий сезон: вони мали інтенсивну програму, велику кількість матчів та турнірів, також вони займались й іншими видами спорту. Та після цього відпочинку діти працюватимуть над тим, щоб набрати оптимальні кондиції і вдома виконуватимуть індивідуальні завдання. Це технічна та фізична підготовка і кожен гравець має таку програму. А 5 серпня команда повертається до регулярних тренувань в Академії. 

 

 

– Вже у новому сезоні діти почнуть регулярно грати у звичному форматі «11 на 11» на великому полі. Як вони адаптуються до цих умов? 

Так, діти вже з серпня почнуть грати у форматі «11 на 11» і цей перехід дуже важливий для них. Ми почали їх готували до цього ще раніше, тож в загальному великих змін не буде. Хлопці працюють за принципами Академії «Рух», тобто загальний стиль гри лишиться той самий і базово у гравців будуть схожі ролі, як і раніше. З молодших вікових категорій ми розвиваємо у хлопців індивідуальну майстерність, робимо акценти на їхніх сильних сторонах, розкриваємо найкращі якості. Та все ж, дітям потрібен буде час, аби звикнути до великого поля і в цей період в них можуть виникати певні незручності. 


loading...

0 коментарів

    Схожі новини