НАЗАР САВИЦЬКИЙ: «КОМАНДА РУХАЄТЬСЯ У ПРАВИЛЬНОМУ НАПРЯМКУ, СЛІД ЛИШЕ ДОТРИМУВАТИСЬ СВОЇХ ІГРОВИХ ПРИНЦИПІВ»

 

Старший тренер «Руху» U-14 (гравці 2010 року народження) в інтерв’ю клубному медіацентру підсумував сезон у виконанні своїх підопічних. 

 

 

– «Рух» U-14 розпочав 2024 рік з участі на турнірі Ruh Cup. Як ви оціните цей етап підготовки гравців до вирішальної стадії змагань в ДЮФЛ?

Взимку ми провели два турніри Ruh Cup – у своїй віковій категорії та проти гравців 2009 року народження. Ці змагання дали можливість хлопцям отримати ігрову практику, а тренерам показали, над чим слід попрацювати та що можна покращити в командній грі. 

Це були хороші спаринги для «Руху» U-14, особливо проти старших гравців, які є більш сформованими у фізичному плані. Хлопці побачили, що треба швидше приймати рішення, краще поводити себе з м’ячем. З однолітками також були хороші матчі, які в підготовчому періоді пішли команді лише на користь. 

 

 

– Також гравці 2010 року народження взяли участь у міжнародному Number One Cup у Польщі та вибороли там бронзові медалі. Чим важливі ці міжнародні змагання для дітей? 

Міжнародні матчі дуже важливі для юних футболістів. У них є можливість змагатись з представниками кращих європейських академій на дуже конкурентному рівні. На таких турнірах немає простих матчів, адже в кожної команди помітно якісну підготовку гравців. 

Саме у міжнародних матчах можна яскраво побачити свої сильні та слабкі сторони, перевірити свій рівень та визначити вектор свого розвитку. Це справді безцінний досвід і важливо, щоб діти могли змагатись з суперниками з інших країн, адже прогресувати можна лише граючи проти найкращих команд. Одним з найважливіших факторів у таких матчах є психологія, бо хлопці грають проти іменитих клубів. Це тисне на гравців, але в той же час є хорошою мотивацією для них. Тому конкуренція на такому рівні є необхідною на етапі формування футболіста.  

 

 

– У ДЮФЛ «Рух» U-14 впевнено подолав груповий етап і стадію плей-офф та дійшов до фіналу чотирьох. Там ви протистояли одноліткам з «Динамо», «Шахтаря» та «УФК-Кривбас» і вибороли «бронзу». Яка ваша оцінка виступів команди у цих змаганнях? 

Протягом сезону команда дуже прогресувала і зробила величезний крок уперед в своєму розвитку. Якщо говорити про ДЮФЛ, то важко порівнювати матчі групового етапу з матчами вирішальної стадії змагань. Ті матчі, які були у плей-офф та у фіналі чотирьох, були набагато складнішими, зокрема у плані психології. Хочеться, аби таких поєдинків було якомога більше, бо вони позитивно відображаються на рості дітей. ДЮФЛ – чудовий досвід для нашої команди, адже кожен гравець мав можливість проявити себе на високому, всеукраїнському рівні. Діти отримували ігрову практику.

 

 

У фіналі чотирьох ми зіграли три матчі за три дні, але всі команди були в однакових умовах. Ці ігри показали, що нам слід дотримуватись своїх ігрових принципів, які пропагують всі команди клубної системи, починаючи з першої команди. 

Звичайно, поразки від «Динамо» та «Шахтаря» були болючими для команди, але результат не відображає те, що було на полі – наші суперники просто краще розпорядилися своїми нагодами та покарали нас за наші помилки у захисті. Але я вважаю, що ці матчі пішли команді на користь і зроблять її лише сильнішою. Ми рухаємось у правильному напрямку і якщо діти й надалі плідно працюватимуть на тренуваннях та в іграх, то результат обов’язково прийде, просто для всього потрібен час.  

 

 

– Чи можете ви виділити когось з гравців у складі «Руху» U-14 за підсумками минулого сезону? Можливо, хтось проявив себе найкраще, або хто виступав найстабільніше?

У такому віці дітям важко виступати стабільно. Не має таких гравців, які грали виключно на високому рівні, або ж навпаки – їм постійно щось не вдавалось. В дитячому футболі є різні змінні, які впливають на гру футболіста. Я не хотів би когось виділяти з команди, адже футбол – командна гра і за підсумковий результат відповідальність несе виключно колектив, а не особистості. 

Так, багато гравців протягом сезону виступали дуже добре. Водночас є футболісти, які прогресують повільніше. Втім цьому також є пояснення, зокрема особливості фізичного розвитку дитини, адже це дуже індивідуальні моменти. Але я хотів би подякувати команді за цей сезон – ми виконали великий обсяг роботи і вона була продуктивною. 

– У травні-червні пройшли перші етапи відбору в Академію «Руху». Чи є гравці, які підсилять команду 2010 року народження?

Селекційний відділ та тренери постійно слідкують за гравцями з інших команд, аби шукати найкращі кадри для Академії «Руху». Цей процес є безперервним і відбір в Академію – лише один з етапів перегляду потенційних новачків. Ці кандидати повинні витримати конкуренцію, яка вже є у клубі й найкращі з них отримають шанс проявити себе. Можу сказати, що в нас будуть нові гравці і всі зможуть побачити їх вже у новому сезоні.  

 

 

– Які завдання діти отримали на канікули та коли гравці розпочнуть підготовку до нового сезону? 

Першочергове завдання для дітей на канікулах – відпочити. Вони провели хороший сезон і заслужили на те, щоб добре відпочити. Ці канікули хлопці проведуть зі своїми родинами, друзями, зможуть відволіктись від футболу. Але ближче до повернення в Академію діти отримають домашнє завдання – індивідуальну роботу, яку гравці повинні будуть виконати перед відновленням регулярних тренувань. Збір команди планується 5 серпня і тоді ми розпочнемо підготовку до нового сезону. 


loading...

0 коментарів

    Схожі новини