НІКІТА БАХМАТ: «ВСІ ДІТИ ПРОЯВИЛИ БАЖАННЯ ГРАТИ У ФУТБОЛ І ПОКАЗАЛИ, ЩО БЕЗМЕЖНО ЛЮБЛЯТЬ ЦЮ ГРУ»

 

Старший тренер «Руху» U-10 розповів про тріумф команди у внутрішніх та міжнародних змаганнях та підсумував сезон наймолодших «рухівців» (гравці 2014 року народження). 

 

 

– «Рух» U-10 виступав у ДЮФЛ Львівщини і здобув перемогу – розкажіть детальніше про цей турнір

Ми зайняли перше місце у своїй групі, вигравши всі матчі, причому з розгромними рахунками, а найменшим був рахунок 5:1. В півфіналі було дербі з філією «Рух-40» і наша команда здобула перемогу з рахунком 7:0. А у фінальному матчі ми зіграли з «Покровою» та виграли 4:1. 

Результати в ДЮФЛ Львівщини нас потішили. Водночас ми побачили свої помилки та над чим нам слід ще попрацювати. Хлопці, звісно, викладались у цих матчах, але було помітно, що вони значно сильніші за своїх суперників. Рідко коли якась команда створювала нам реальний спротив. 

 

 

– Далі «Рух» U-10 зіграв на турнірі Number One Cup та виграв його. Які враження були у команди під час та після турніру?

Під час перших матчів у Польщі відчувався певний тиск. Діти майже не мали досвіду таких змагань, адже це був лише другий їхній закордонний турнір. В перший день було помітно, що хлопці дещо розгублені, хвилювались. Та після 3-4 матчів вони зібрались і адаптувались до тутешніх умов й почали демонструвати свій звичний футбол. 

Для мене, як для тренера, це теж був великий досвід. Ми обмінялись контактами з тренерами з інших європейських клубів і час від часу підтримуємо зв’язок: обмінюємось інформацією про тренувальний процес, ділимося своїми спостереженнями. Цікаво було поспілкуватись з тренерами «Ліверпуля», «Порту» – вони розповідали про те, як готують свої команди. 

 

 

– Для гравців це також важливий досвід. Чому їм необхідні такі міжнародні матчі?

Змагання за кордоном дуже важливі для дітей. У цій віковій категорії в Україні мало команд, які можуть чинити спротив «Руху». Тому ми граємо у старших вікових категоріях – проти одинадцятирічних гравців. І навіть там рівень конкуренції не відповідає нашим очікуванням. Саме тому хочеться, аби діти грали проти сильних суперників і це можливо на міжнародних змаганнях, одним з яких є турнір Number One Cup. Там грають команди з різними ігровими стилями і ми відчуваємо цей пресинг. В таких умовах діти краще розвиваються і можуть прогресувати. Я вдячний клубу за те, що в нас є можливість брати участь в таких турнірах.  

– Після тріумфу в Польщі команда грала на турнірі Leo Cup і зайняла там друге місце. Чого на ваш погляд не вистачило для ще однієї перемоги?

Number One Cup став дуже важливим етапом сезону для хлопців. Вони неймовірно спрогресували на цих змаганнях. Але водночас цей турнір забрав у них багато емоцій. Далі на «Рух» чекав Leo Cup і в нас було обмаль часу на відпочинок як фізичний, так й емоційний. У такому віці дітям ще важко перемикатись з одного турніру на інший. Тренерський штаб це розумів і намагався донести це до гравців. 

Команда добре почала Leo Cup і ми здобували яскраві перемоги. Загалом «Рух» якісно провів цей турнір, адже команда виграла всі свої матчі крім одного і, на жаль, ця єдина поразка сталася у фіналі. Саме емоцій та сил нам не вистачило у фінальному матчі. Звісно, у дітей була мотивація перемогти, але було помітно, що всі свої сили вони віддали раніше. Це було видно потім й в наступних тренуваннях, адже хлопці вже не мали того запалу та бажання – їм потрібно було відпочити. Та висновки зроблені і це також був важливий для нас досвід. 

 

 

Також цікаві матчі були весною, коли «Рух» поїхав у Київ і грав там проти «Динамо», «Локомотива», ДЮСШ-15. В усіх матчах ми перемогли, а з «Динамо» була дуже яскрава гра. Спочатку «Рух» програв 0:2, потім зрівняв рахунок, але «Динамо» забило ще раз, втім у підсумку ми перемогли з рахунком 5:4. Хлопці були задоволені і відчували, що вони можуть перемагати будь-кого і ламати хід непростих матчів. Тоді як тренерський штаб саме в таких поєдинках бачить, над чим слід працювати та що треба змінити, що ми маємо вдосконалити.     

– На що важливо робити акцент, тренуючи таких юних футболістів? 

Хлопці у такому юному віці потрапляють під великий тиск, починаючи професійно займатись футболом. Перш за все вони віддаляються від батьків і починають самостійне життя. Звісно, поруч з ними є тренери та вихователі, але різниця всеодно відчутна. Діткам у цей момент дуже важко, адже вони сумують за домом. Це великий стрес для хлопців, проте з часом вони звикають до нових умов.

 

 

Тренери мають особливу роль в такому віці і повинні багато уваги приділяти кожному гравцю. Дивитись не лише на ігрові показники, а й на їхнє навчання та виховання. Щодо власне футболу, то важливо звертати увагу на технічне оснащення гравця, адже в юному віці закладається ігрова база футболіста. Тому великий акцент на тренуваннях робиться саме на техніку дитини.

– Кого можна виділити у складі «Руху» U-10? Хто показав найкращий прогрес, або найстабільніше пройшов дистанцію сезону?

Багато наших гравців дуже універсальні і можуть грати на різних позиціях без втрати своїх найкращих якостей. Тішить, як хлопці швидко розвиваються і багатьом з них можна робити компліменти. 

Щодо тих футболістів, кого можна виділити, то хочеться сказати про Данила Олійника. Це захисник, якого було визнано найкращим у своєму амплуа на Leo Cup і він стабільно провів весь сезон. Наприкінці він значно додав ще й у лідерських якостях, краще почав грати у силовій боротьбі. Також хочу похвалити Володимира Маліновського. Коли він прийшов у «Рух», то були певні проблеми з психологією, адже це стресова ситуація для кожної дитини. Спочатку він не знав, як впоратись зі своїми емоціями, але після багатьох індивідуальних розмов вдалось направити ці емоції в правильне русло. Відтоді Володимир став зовсім по-іншому виглядати на полі й чи не найбільше спрогресував саме у футбольному плані. 

 

 

Також можу виділити Назара Мершалова, Артура Матвіїшина, Родіона Маціпуру, Арсенія Колодюка, Дениса Кратовського, Федора Фунданича – це ті гравці, які рівно пройшли дистанцію сезону, без особливих спадів у грі. Хочу похвалити всю команду за те, що хлопці попри втому викладались на повну як на тренуваннях, так і в кожному матчі. Всі проявили бажання грати у футбол, всі хотіли якомога більше працювати з м’ячем і вони безмежно люблять цю гру.   

– Наприкінці травня розпочався відбір в Академію «Руху». Чи є хтось, хто може підсилити вашу команду? 

В нас вже відбулося два етапи відбору в нашій віковій категорії. Було багато цікавих кандидатів, але ми розуміємо, що це ще маленькі діти і не всі готові одразу потрапити в Академію. Тому ми далі слідкуватимемо за ними і, можливо, вони через рік-два приєднаються до нас. 

Загалом у третій етап відбору пройшло 7 дітей. Вони пройдуть тижневий тренувальний процес з командою і тоді ми вирішимо, чи братимемо їх в наш склад. Важливо, щоб ці діти пройшли адаптаційний процес, звикли до команди, влились у колектив. Також багато що залежить від того, як діти пройдуть цей період в психологічному плані, адже вони будуть без батьків. Але в них буде можливість продемонструвати свої найкращі якості. 

 

 

– Зараз діти на канікулах. Чи отримали вони завдання на літо? Коли гравці розпочнуть підготовку до нового сезону? 

Команда відпочивала весь червень. Важливо було, щоб хлопці могли якісно відновитись, адже протягом сезону гравці витратили багато сил на тренуваннях та в іграх. Тренери також просили дітей, аби вони правильно харчувались та приділяли увагу своєму здоров’ю, гігієні. Вони могли ходити на масажі та займатись у басейні. 

У липні хлопці отримали домашнє завдання – комплекс роботи, яку вони мають виконати до повернення в Академію. Основний ухил йде на техніку, але також важливо привести в норму фізичні кондиції. З канікул команда повернеться 5 серпня і на клубній базі розпочне підготовку до нового сезону. 


loading...

0 коментарів

    Схожі новини