ОЛЕГ ЛЕГАН: «КОЖЕН З ГРАВЦІВ ЗА ЦЕЙ РІК ДУЖЕ ПРОГРЕСУВАВ»

 

В інтерв’ю клубному медіацентру старший тренер «Руху» U-13 (гравці 2011 року народження) підбив підсумки сезону 2023/24.

 

 

– Непростий для вашої команди сезон позаду, підсумуйте його.

Завжди хочеться більшого і ми прагнемо до великих перемог. Тренерський штаб вимагає від дітей, щоб вони завжди працювали на повну і були віддані своїй справі. Були хороші моменти, але є й те, що можна покращити. Загалом вважаю, що ми провели хороший сезон.

– «Рух» U-13 брав участь у ДЮФЛ Львівщини: які результати продемонструвала команда?

У ДЮФЛ Львівщини ми змагались у двох категоріях – U-13 та U-14. Ці змагання проходили у форматі чемпіонату у два кола і зі старшими суперниками ми зіграли близько 18 матчів, а у своїй категорії – 20. В обох турнірах команда не зазнала жодної поразки, але в нас ще залишилось кілька матчів, які команда має зіграти. У категорії U-14 «Рух» вже став чемпіоном, а в категорії U-13 ще не все вирішено. 

 

 

– Також ваша команда тріумфувала в міжнародному чемпіонаті Інтерліга. Що ви скажете про цей успіх?

Інтерлігу «Рух» виграв спільними зусиллями двох команд: U-13 та U-12. Це дуже цікавий та класний чемпіонат, де грають дуже сильні європейські команди. Суперники в цих матчах постійно пресингують, не дають гравцям часу на відпочинок, вони постійно націлені на відбір м’яча та атаку. Для наших дітей дуже корисно зіграти проти європейських команд, адже в Україні мало команд такого рівня. Хлопці молодці, що впорались з усіма труднощами та вибороли перемогу в Інтерлізі.

– Чим важливий цей міжнародний досвід для юних гравців? 

Ці матчі є хорошою перевіркою для наших футболістів. Вони намагаються нав’язати супернику свою гру та не відходити від клубних принципів: діяти активно, з позиції сили постійно тиснути на опонентів. Водночас є хороший спротив, який змушує хлопців креативити, розвивати свої найкращі якості та прогресувати. Суперники також намагаються активно атакувати, пресингують. Цікаво грати проти таких команд і перевіряти в дії те, над чим ми працюємо на тренуваннях. Наприклад, якщо ми граємо проти команд зі Львівщини, то часто інші команди сідають в оборону і намагаються зробити все, щоб «Рух» не створював моменти поблизу їхніх воріт. Європейські ж команди хочуть грати першим номером та диктувати свої умови на полі. Тому складніше, але цікавіше грати саме проти таких суперників.   

В турнірах такого рангу як Інтерліга, Number One Cup, чи в інших схожих змаганнях, можна також побачити різницю в психології гравців. Європейці виходять на ці матчі з легким настроєм, тоді як наші хлопці інколи бувають затиснуті і їм потрібен час, щоб розкритись. Ми над цим працюємо, пояснюємо дітям, що вони мають не переживати за результат, а грати в своє задоволення. Треба, щоб хлопці позбавились цього зайвого хвилювання перед матчами. Не працює так, що можна бути фізично готовим, чи технічно, але не психологічно – лише комплексний підхід дозволить досягти успіху. 

 

 

– Кого можна виділити у складі «Руху» U-13? Хто показав найкращий прогрес?

У нас чи не найбільша команда в Академії – у складі є 31 дитина. Кожен з цих хлопців доклав максимум зусиль, щоб прогресувати протягом сезону та проявити себе. Всі вони працювали як над своїм розвитком, так і над командним результатом. Виділяти когось окремо я не хочу, адже всі футболісти – молодці і я бачив їхнє старання та емоції. Весь тренерський штаб задоволений ставленням хлопців до своїх обов’язків. 

– Нещодавно проходив відбір гравців 2011 року народження. Чи є гравці, які підсилять вашу команду?

Було багато цікавих гравців, які мріють грати за «Рух». Після перегляду ми відібрали одного футболіста, який приєднається до команди, коли вона повернеться з канікул. Ще кілька хлопців також привернули нашу увагу, але щодо них ми ще не прийняли остаточне рішення. 

 

 

– Коли команда повернеться до тренувань? 

Команда збереться на Академії 5 серпня. Головним завданням дітей на літо було максимально відпочити від футболу, аби якісно відновитись перед новим сезоном. Але перед початком зборів гравці отримають індивідуальні завдання, щоб приступити до тренувань після повернення вже в оптимальних кондиціях. 

Влітку тренери спілкувались з хлопцями і жоден з них не сидів вдома, а активно проводив час: хтось грав у футбол, хтось бігав, хтось займався іншими видами спорту. Тобто навіть після напруженого сезону в них всеодно є бажання грати у футбол та бути активними. Багато хто з хлопців вже сумує за Академією та хоче повернутись і тренуватись тут. 


loading...

0 коментарів

    Схожі новини