ПРЕДСТАВЛЯЄМО СУПЕРНИКА: «ХАЙДУК»

 

«Рух» у вівторок, 9 липня, зіграє спаринг проти однієї з найтитулованіших команд Хорватії.

 

 

Футбольний клуб «Хайдук» було засновано 13 лютого 1911 року групою студентів з хорватського Спліта, які навчалися у Празі (обидва міста на той час належали до Австро-Угорщини). Через деякий час у сплітському кафе «Трокколі» було написано статут клубу, якому ще не було вигадано назву. Згодом цю назву для клубу придумав професор місцевої гімназії Йосіп Барач. Зокрема, «Хайдук» у перекладі означає «розбійник», або ж за іншим значенням – «партизан» чи «повстанець». Це другий за титулованістю клуб Хорватії після загребського «Динамо».

Восени 1922 року стартував розіграш першості Королівства Югославії й у першому її сезоні взяв участь і «Хайдук». Вперше команда зі Спліту тріумфувала у чемпіонаті у 1927 році. До початку Другої світової війни клуб виграв ще одне чемпіонство, а вже у воєнний період став чемпіоном у 1941 році. У квітні того ж року Югославія була захоплена та окупована італійцями й незабаром увійшла до складу створеного на основі італійської провінції Спалато губернаторства Далмація. Тоді як «Хайдук» відмовився виступати в окупантській першості і тимчасово добровільно припинив свою діяльність. Клуб таємно відновив своє існування на острові Віс 7 травня 1944 року, виступаючи під назвою Hajduk – tim NOVJ (Хайдук – команда Народно-визвольного війська Югославії). Він грав із клубами з країн, що знаходяться під контролем союзників з антигітлерівської коаліції та союзницькими командами, які складались з військових та моряків. За діяльність під час війни клуб отримав нагороду «Почесна команда вільної Франції». У 1945 році «Хайдук» вирушив у турне Єгиптом, Палестиною, Ліваном, Сирією та Мальтою. Цього ж року клуб зі Спліту виграв чемпіонат Хорватії, яка була звільнена від окупації.

У післявоєнний період «Хайдук» разом із белградськими «Црвеною Звездою» та «Партизаном», а також загребським «Динамо» увійшов до так званої «великої четвірки» югославських клубів. В 1950 році, вигравши чемпіонат Югославії без жодної поразки, «Хайдук» встановив рекорд, який ніхто так і не побив досі. Крім того, «Хайдук» так і залишився єдиним клубом, який перемагав у чемпіонатах обох Югославій та єдиним, хто брав участь у всіх змаганнях вищої ліги Югославії від її початку та до її розпаду у 1992 році. Крім того, у тому ж 1950-му році перед вирішальним матчем чемпіонату із «Црвеною Звездою» (2:1) уболівальники «Хайдука» заснували фанатське угруповання Torcida. Воно стало першою організованою групою вболівальників у всій Європі. Цікаво, що за «Хайдук» вболівали практично у всій Югославії, незважаючи на національні та релігійні відмінності, втім головну підтримку клуб отримує в Далмації.

 

 

У 1970-х настала «золота ера» «Хайдука». Так, у 1971 році клуб вшосте став чемпіоном. Потім було здобуто перемоги в сезонах 1973/74, 1974/75, 1978/79 та виграно Кубок Югославії у сезонах 1971/72, 1972/73, 1973/74, 1975/76, 1976/77. Також у сезоні 1972/73 «Хайдук» дістався півфіналу Кубка володарів кубків, де програв англійському «Лідс Юнайтед». Згодом у сезонах 1975/76 і 1979/80 «розбійники» доходили по чвертьфіналу Кубка європейських чемпіонів, де поступались ПСВ та «Гамбургу». У сезоні 1983/84 сплітчани дісталися півфіналу Кубка УЄФА, поступившись англійському «Тоттенхему», а у сезоні 1985/86 у чвертьфіналі програли бельгійському «Варегему». А 8 травня 1991 року «Хайдук» виграв (вдев’яте у своїй історії) останній Кубок єдиної Югославії.

У чемпіонаті незалежної Хорватії «Хайдук» у воєнні роки тричі ставав чемпіоном (1992, 1993/94, 1994/95), двічі виграв кубок (1992/93, 1994/95) та чотири рази Суперкубок (1992, 1992/993, 1994/95). У сезоні 1994/95 «розбійники» дійшли до чвертьфіналу Ліги Чемпіонів, де поступилися «Аяксу». Відтоді серйозних успіхів на міжнародній арені «Хайдук» не досягав.

Загалом за свою історію «Хайдук» по 9 разів вигравав чемпіонат Югославії, чемпіонат Хорватії та Кубок Югославії. Також на рахунку клубу зі Спліту 8 кубків Хорватії та 5 Суперкубків. 

 

 

Щодо суперництва, то «Хайдук» має кілька головних дербі. Перше – «Вічне дербі», протистояння із загребським «Динамо». Матч двох найпопулярніших та титулованих клубів країни. Друге – «Адріатичне дербі», протистояння з «Рієкою». Також є місцеве дербі з клубом «Спліт». 

У попередньому сезоні «Хайдук» фінішував на третьому місці в чемпіонаті, здобувши бронзові медалі. Також «розбійники» дійшли до півфіналу Кубка Хорватії, поступившись загребському «Динамо» з рахунком 0:1. А в Лізі Конференцій клуб зі Спліту у третьому кваліфікаційному раунді програв грецькому ПАОКу (0:0, 0:3). 

Цього літа покинув «Хайдук» та завершив кар’єру екс-гравець «Дніпра» Нікола Калініч, який був одним із лідерів команди. Тоді як після піврічної оренди на повноцінній основі в команду зі Спліта вільним агентом перейшов інший хорватський ветеран – Іван Перішич, відомий за виступами у складі дортмундської «Боруссії», «Вольфсбурга», «Інтера», «Баварії» та «Тоттенхема». Водночас головні його успіхи – срібло та бронза Чемпіонатів світу у 2018 та 2022 роках відповідно.

 

 

Щодо найцінніших гравців, то одним із лідерів команди є досвідчений голкіпер Ловре Калініч. Також важливою фігурою у команді є 30-річний нападник Марко Лівайя, який у попередньому сезоні в 30 матчах забив 12 голів та віддав 4 асисти. Водночас найдорожчим гравцем «Хайдука» є 19-річний американський півзахисник Рокас Пукштас, якого відомий портал Transfermarket оцінює у 8 мільйонів євро (31 матч, 7 голів та 1 асист у сезоні 2023/24). До слова, увесь склад «розбійників» оцінюється у 54 мільйони 710 тисяч євро. 

 

 

Влітку 2024 року команду очолив легендарний італієць Дженнаро Гаттузо. Після успішної ігрової кар’єри в «Мілані» (2 титули чемпіона Італії, 2 Ліги Чемпіонів, 2 Суперкубки УЄФА та Клубний ЧС), чемпіон світу 2006 року розпочав тренерську кар’єру і вже встиг потренувати як свою рідну команду, так і низку інших відомих клубів. Зокрема, «Сьон», «Палермо», «Наполі», «Валенсію» та «Марсель». 

 

 

Під керівництвом нового головного тренера «Хайдук» вже встиг провести два матчі на передсезонних зборах. Так, у першому спарингу «розбійники» поступились словенському «Радомлє» (0:1). А в другій грі «Хайдук» зіграв внічию 1:1 з донецьким «Шахтарем» (гол у складі хорватів забив Емір Сахіті). 

Нагадаємо, матч «Рух» – «Хайдук» відбудеться у вівторок, 9 липня. Стартовий свисток цього поєдинку пролунає о 12:30. 


loading...

0 коментарів

    Схожі новини