ПРЕДСТАВЛЯЄМО СУПЕРНИКА: «КЕЧКЕМЕТ»

 

«Рух» 3 липня зіграє з угорською командою у своєму першому спарингу на передсезонних зборах у Словенії. 

 

 

Місто Кечкемет розташоване у центральній частині Угорщини в регіоні Південний Великий Альфельд, адміністративним центром якого є медьє Бач-Кішкун. Це восьме за величиною місто країни з населенням понад 110 тисяч осіб. Воно знаходиться за 86 км на південний схід від столиці країни – Будапешту. Назва міста походить від угорського слова kecske, що переводиться як козел, який є символом міста і зображений на його гербі. Варто зазначити, що Кечкемет є містом-побратимом Берегового та Сімферополя. 

Щодо футболу, то перший зареєстрований матч у місті Кечкемет було зіграно у 1904 році. Тоді як у 1911 році місцеві робітники заснували однойменний клуб. Спочатку гравці виступали у червоно-зелених кольорах, втім після об’єднання з іще однією місцевою командою основними кольорами «Кечкемету» стали фіолетовий та білий.

 

 

У період Першої світової війни за клуб виступали виключно гравці віком до 18 років. Втім після закінчення війни «Кечкемет» почав активно розвиватись і двічі здобував бронзові медалі в районній першості (у 1923 та 1930 роках). У 1930-х роках команда регулярно курсувала між нижніми дивізіонами, але після вильотів кілька разів зуміла виграти другий дивізіон чемпіонату району (у 1936 та 1939 роках). Але війна знову поставила футбол на паузу. Та після закінчення Другої світової війни «Кечкемет» двічі виграв районну першість (у 1945 та 1946). А вже у 1947 році «фіолетово-білі» вперше потрапили у другий дивізіон і грали тут безперервно до 1954 року. Найкращий результат «Кечкемету» в той період – четверте місце у південній групі чемпіонату в 1949 році. Далі був період занепаду клубу, і лиш у 1965 році «фіолетово-білі» виграли чемпіонат округу, а в 1966 році тріумфували в Третій лізі. Відтоді «Кечкемет» хоч і виступав виключно у нижчих лігах, але регулярно грав на професійному рівні. Зокрема, з 1990 команда закріпилась у Другій лізі. Прорив стався у сезоні 2007/2008, коли Томіслав Шівіц привів команду до чемпіонського титулу й вивів команду у вищий дивізіон. 

Справді визначним стало століття «Кечкемету», адже в цю ювілейну дату у 2011 році команда виграла Кубок Угорщини, здолавши у фіналі діючого чемпіона – «Відеотон». Вже в наступному сезоні «фіолетово-білі» дебютували в Лізі Європи й попри те, що команда не програла жодного матчу, угорці вилетіли, поступившись казахстанському «Актобе» через правило виїзного голу (1:1, 0:0). Також у сезоні 2011/12 «Кечкемет» вийшов у фінал Кубка ліги, але поступився «Відеотону» 0:3. Крім того, ці ж суперники зіграли й у Суперкубку Угорщини і знову сильнішим був саме чемпіон, а не володар національного кубка. 

Після вильоту з Вищої ліги у сезоні 2014/15 «Кечкемет» через юридичні та фінансові проблеми втратив права на історичну назву та символіку й виступав у любительських змаганнях. Лиш 3 роки потому команда відновила професійний статус, коли «Кечкеметом» почав опікуватись новий інвестор. У Другий дивізіон команда повернулась у 2021 році. Вже наступного року «фіолетово-білі» під керівництвом Іштвана Сабо вийшли в Елітний дивізіон й у перший же сезон сенсаційно вибороли срібні медалі чемпіонату Угорщини та знову отримали право виступати у єврокубках.

 

 

Попередній сезон 2023/24 «Кечкемет» завершив на 6-му місці, тоді як у Кубку Угорщини команда Іштвана Сабо дійшла до 1/4 фіналу. 

Відомий портал Transfermarkt оцінює угорську команду в 5 мільйонів 460 тисяч євро. Так, найдорожчим гравцем «Кечкемету» є 24-річний місцевий півзахисник Бенце Бано-Сабо – його оцінюють в 450 тис. євро. В попередньому сезоні він зіграв 17 матчів, забивши 2 голи та віддавши 2 асисти. Також одним із лідерів команди є 30-річний центрбек Чаба Беленьєші, який оцінюється в 325 тисяч євро (39 матчів та 1 асист в сезоні 2023/24). А капітаном команди є 31-річний опорник Левенте Ваго (Transfermarkt оцінює угорця у 300 тисяч євро), який в минулому сезоні зіграв у 37 матчах в усіх турнірах та відзначився 3 голами. Помітною для українців фігурою у складі «Кечкемету» також є український півзахисник Михайло Месхі, якого вболівальники можуть пам’ятати завдяки виступам за кам’янську «Сталь» та «Минай».

 

 

Цього літа «Кечкемет» підсилився двома вільними агентами – лівим захисником Мате Котулою та опорником Мартоном Ваттаєм. Також «фіолетово-білі» підписали центрального півзахисника Барнабаша Ковашча та центрального захисника Мілана Паппа. Водночас покинули угорський клуб голкіпер Тамаш Фадгяш та лівий захисник Аттіла Грюнвальд. Та найголовніша втрата клубу – 22-річний атакувальний півзахисник Крістофер Хорват, який в сезоні 2023/24 зіграв у 32-х матчах та забив 11 голів. Молодий угорець належав «Торіно» й грав за «Кечкемет» на правах оренди, тож після завершення сезону повернувся у стан «биків».

 

 

Передсезонні збори «Кечкемет» розпочав зовсім нещодавно. Зокрема, перший матч цього літа угорці зіграли 29 червня й у спарингу з іншим угорським колективом «Тісакечке» зіграли внічию 1:1 (голом за «фіолетово-білих» відзначився Чаба Беленьєші).  

Нагадаємо, матч «Рух» – «Кечкемет» відбудеться у середу, 3 липня. Стартовий свисток матчу у словенській Роглі пролунає о 17:30. 

 

У матеріалі використано фото із соцмереж ФК «Кечкемет»


loading...

0 коментарів

    Схожі новини