ПРЕДСТАВЛЯЄМО СУПЕРНИКА: «ЛУТОН ТАУН»

 

«Рух» 16 липня зіграє спаринг з англійською командою, яка в попередньому сезоні виступала в АПЛ.

 

 

«Лутон Таун» було засновано у місті «Лутон» 11 квітня 1885 року. Це була перша команда з південної Англії, яка почала виплачувати гравцям гроші за їхній виступ. Зараз клуб виступає в Чемпіоншипі, другому за значущістю дивізіоні в системі футбольних ліг Англії. Прізвисько команди — «капелюшники» і воно пов’язане з багаторічною історією капелюшного виробництва в Бедфордширі.

«Лутон» вступив у Футбольну лігу в 1897 році. Потім клуб через важку фінансову ситуацію, викликану малою популярністю та низькими продажами квитків, впав у кризу і в 1900 році залишив лігу. Після вильоту «Лутон» повернувся до Південної Ліги і в 1905 році і переїхав на стадіон «Кенілворт Роуд», де грає й дотепер. У 1913 році через плачевну фінансову ситуацію було засновано функціонуючий і нині клуб уболівальників — Luton Town Supporters Club, кожен член якого сплачував щорічний внесок у розмірі 60 фунтів. Багато в чому за рахунок саме такого надходження капіталу «Лутон» зумів уникнути фінансового краху. У військовий та ранній повоєнний час «Лутон», як і більшість інших команд, виступав лише у товариських турнірах. Знаменитим у ті роки став молодий нападник Ерні Сіммс, який забив 101 гол за шість сезонів у складі «капелюшників» і грав за національну збірну.

 

 

«Лутон» повернувся до Футбольної ліги у 1920 році і виступав у ній аж до 2009 року. У сезоні 1937/38 клуб, відомий знаменитим Джо Пейном, який забив 55 голів у 39 матчах, попри провальний старт і виліт з Кубка Англії вийшов у Другий дивізіон. Пейну також належить рекорд Футбольної ліги за кількістю забитих голів в одному матчі: у матчі проти «Брістоль Роверс» він відзначився десять разів. На початку 1950-х років «Лутон» на чолі з Деллі Дунканом породив відразу кількох клубних легенд: зокрема, Боба Мортона, який встановив абсолютний клубний рекорд у вигляді 562 матчів, Гордона Тернера, кращого бомбардира команди, який забив 243 голи, і впевнено виступав за національну збірну. У 1956 році, посівши у Другому дивізіоні друге місце, «Лутон» вперше пробився у вищий дивізіон, а в 1959 році, команда брала участь у фіналі Кубка Англії, де поступилася «Ноттінгем Форест». «Капелюшники» залишили еліту в 1960 році, а за кілька років виступали вже в четвертому дивізіоні. У 1978 році посаду головного тренера зайняв колишній гравець та легенда клубу Девід Пліт і в сезоні 1982/83 «Лутон» знову пробився до вищого дивізіону. А у сезоні 1986/87 «капелюшники» фінішували сьомими, що стало найкращим досягненням за всю історію їхнього існування. У 1988 році «Лутон» став переможцем Кубка ліги. Зокрема, команда у фіналі здобула сенсаційну перемогу над «Арсеналом» з рахунком 3:2. За рік «капелюшники» знову грали у фіналі Кубка ліги, але цього разу програли «Ноттінгем Форест» з рахунком 1:3. Відтоді у команди знову почався спад, і за підсумками сезону 1991/92 клуб залишив вищий дивізіон, упустивши тим самим можливість стати одним із клубів-засновників Прем’єр-Ліги. 

У 21 століття «Лутон» вступив невдало, за підсумками сезону 2000/01 вилетівши в четвертий дивізіон. У сезоні 2006/07 з команди було знято 10 очок за різні фінансові порушення. Клуб впав у глибоку фінансову кризу, потрапив під зовнішнє управління, ходили навіть чутки про можливу ліквідацію команди. У підсумку сезон 2008/09 «Лутон» за рішенням Футбольної асоціації Англії почав із показником −30 очок, що фактично стало рекордним зняттям очок в історії світового футболу. Водночас «капелюшники» тоді виграли Трофей Футбольної ліги, обігравши у фіналі «Сканторп Юнайтед» з рахунком 3:2. Це втішило зневірених уболівальників, але від вильоту з Ліги Два було вже не врятуватися. Через 8 днів після здобуття трофея «капелюшники» остаточно втратили навіть теоретичні шанси на збереження прописки, і за підсумками сезону «Лутон» вперше з 1920 року залишив Футбольну Лігу. А з сезону 2013/14 «капелюшники» почали поступове сходження на вершину. Так, у сезоні 2018/19 «Лутон» виграв Лігу 1 і вперше з сезону 2006/07 заслужив право виступати в Чемпіоншипі. У сезоні 2021/22 клуб посів 6-те місце та вперше за довгі роки отримав шанс зіграти в АПЛ, втім у стикових матчах команда поступилася «Хаддерсфілду». 

Та у сезоні 2022/23 «Лутон» знову потрапив до плей-офф, посівши на 3-тє місце, при цьому до останнього претендувавши на пряме підвищення у класі. У півфіналі «капелюшники» сумі двох зустрічей здолали «Сандерленд». А 27 травня 2023 року, перегравши у фіналі плей-офф «Ковентрі Сіті», «Лутон» уперше в історії вийшов до англійської Прем'єр-ліги й вперше з 1992 року отримав право зіграти в елітному дивізіоні.

 

 

Команда має два найбільші клуби вболівальників: офіційний Luton Town Supporters Club та неофіційний Loyal Luton Supporters Club, також існують фан-клуби в інших країнах. Талісманом клубу є «Щасливий Гаррі» –  саме він вітає гравців та вболівальників перед кожним домашнім матчем. Щодо домашньої арени, то у квітні 2016 року стало відомо про плани будівництва нового стадіону – Пауер Корту. У травні 2023 року міська влада Лутона скоригувала плани з будівництва нового стадіону, роботи планується завершити в 2026 році, незалежно від результатів виступів клубу. Місткість стадіону становитиме 19 500 глядачів, з можливістю встановлення ще чотирьох тисяч місць. 

Головним тренером команди та основним фактором її сучасних успіхів є валійський наставник Роб Едвардс, який очолює «Лутон» з листопада 2022 року. Саме він і підняв команду в еліту англійського футболу. В попередньому сезоні «Лутон» посів 18 місце в АПЛ та після року перебування у вищому дивізіоні повернувся в Чемпіоншип. «Капелюшники» у 38 турах набрали 26 очок, але водночас запам’ятались своїм непоступливим характером та часто завдавали серйозних клопотів своїм суперникам. Водночас у Кубку ліги команда вилетіла в 1/16 фіналу від «Ексетера» (0:1). У Кубку Англії «Лутон» виступив досить успішно, дійшовши до 1/8 фіналу, де поступився «Манчестер Сіті» (2:6). 

 

 

Найкращим бомбардиром та найдорожчим гравцем «Лутона» є 28-річний нападник Карлтон Морріс, який у 43 матчах попередньої кампанії забив 11 голів та віддав 5 асистів (Transfermarkt оцінює англійця у 13 мільйонів євро). Ще однією важливою опцією в атаці «капелюшників» є 26-річний Ілая Адебайо – 10 голів у 32 матчах (англійський форвард оцінюється на Transfermarkt в 12 мільйонів євро). У захисті ж грає перспективний 22-річний Теден Менгі, який в попередньому сезоні зіграв у 30 матчах та забив 1 гол (центрбека Transfermarkt оцінює в 12 мільйонів євро). До слова, загальна вартість складу «Лутона» за версією Transfermarkt – 103,8 мільйона євро

Водночас після вильоту команду з вищого дивізіону «Лутон» покинув їхній найвідоміший гравець – Росс Барклі. Півзахисника за майже 6 мільйонів євро забрала «Астон Вілла». Також «капелюшників» покинули Джайлс Раян (за 5 мільйонів євро перейшов у «Халл Сіті»), Габрієль Ошо (центральний захисник вільним агентом перейшов в «Осер»), Люк Беррі (ще один вільний агент, перейшов у «Чарльтон»), а голкіпер Джек Волтон відправився в оренду у «Дербі». Підсили команду також двоє вільних агентів – 26-річний центрхав з «Брентфорда» Шендон Баптіст та 19-річний правий захисник з системи лондонського «Арсенала» Роєл Волтерс. 

Та у складі «Лутона» вистачає відомих імен, перш за все – бронзовий призер ЧС-2014, переможець молодіжного Євро (U-21) у 2006 році Тім Крул. За плечима нідерландця понад дві сотні матчів в АПЛ, а в його послужному списку такі клуби як «Ньюкасл», «АЗ», «Аякс», «Брайтон» та «Норвіч». З літа 2023 року Крул виступає за «Лутон» і в попередньому сезоні в його активі 6 матчів, але всі вони були у кубкових турнірах. Ще одним відомим ветераном є англійський вінгер Андрос Таунсенд. Вихованець «Тоттенхема» також вже другий рік виступає за «капелюшників» (1+3 в 31 матчі в сезоні 2023/24), а до цього грав у «Вотфорді», «Міллуолі», «Лідсі», «Бірмінгемі», КПР, «Ньюкаслі» та «Евертоні». Тоді як з молодших гравців виділяється вихованець «Феєнорда», який пройшов також й виховну систему «Манчестер Юнайтед», Тахіт Чонг. 24-річний нідерландець встиг пограти за «МЮ», «Вердер», «Севілью», «Брюгге» та «Бірмінгем». В попередньому сезоні півзахисник «капелюшників» зіграв у 38 матчах та відзначився 5-ма голами. 

 

 

Підготовку до нового сезону «Лутон» розпочав нещодавно. Свій перший спаринг на передсезонних зборах підопічні Роба Едвардса провели 13 липня, а суперником був данський «Орхус». «Капелюшники» у цьому матчі поступились з рахунком 1:2 (у складі англійців гол забив Карлтон Морріс). 

Нагадаємо, матч «Рух» – «Лутон Таун» відбудеться у вівторок, 16 липня. Стартовий свисток цього спарингу пролунає о 16:00. 


loading...

0 коментарів

    Схожі новини