ПРЕДСТАВЛЯЄМО СУПЕРНИКА: «САБАХ»

 

«Рух» зіграє проти бронзового призера чемпіонату Азербайджану у середу, 17 липня. 

 

 

Футбольний клуб «Сабах» було засновано 8 вересня 2017 року. Засновником клубу є голова Bridge Group of Companies Ягуб Гусейнов. 

У сезоні 2017/18, виступаючи у Першому дивізіоні, команда фінішувала на 5-му місці. Втім клуб отримав ліцензію на виступ в азербайджанській Прем’єр-лізі і вже 12 серпня 2018 року «Сабах» провів свій перший матч у Прем’єр-лізі проти ФК «Кешля». Єдиний гол у поєдинку забив Марко Девіч, відтак екс-гравець збірної України вписав своє ім’я в історію клубу як автор першого голу «Сабаху» у вищому дивізіоні. 

Далі молодий клуб поступово рухався на вершину азербайджанського футболу і у сезоні 2022/23 здобув срібні медалі чемпіонату. Також «Сабах» вперше в історії отримав право грати в єврокубках. Суперником команди у рамках другого кваліфікаційного раунду Ліги конференцій УЄФА став латвійський РФШ. Його «Сабах» переміг із рахунком 4:1 за сумою двох матчів (2:1 та 2:0). А третьому кваліфікаційному раунді «сови» програли у серії післяматчевих пенальті сербському «Партизану».

 

 

У попередньому сезоні «Сабах» прикро впустив друге поспіль «срібло» чемпіонату, набравши однакову кількість очок (58) із «Зірою», але поступившись своїм опонентам на один гол в графі «забиті/пропущені». Водночас у Кубку Азербайджану «сови» за сумою двох матчів поступились чемпіону країни – «Карабаху» (1:7, 4:3). 

Найдорожчим гравцем «Сабаху» за версією порталу Transfermarkt є 29-річний словацький нападник Павол Сафранко, який влітку приєднався до «сов» на правах вільного агента (оціночна вартість гравця – 1 млн євро). Також у це трансферне вікно до команди приєднались: опорник Іван Лєпніца зі «Славена» за 500 тисяч євро, нападник Нєгос Купусовіч (вільний агент), лівий вінгер Джой-Ленс Мікельс з «Ай-Файсалі» (сума трансферу не розголошується). Крім того, азербайджанці викупили за 600 тисяч євро ямайця Кахіма Перріса, який належав київському «Динамо» і грав за «сов» на правах оренди (4+8 у 32 матчах минулого сезону). 

 

 

Також українським вболівальникам знайоме ще одне ім’я у складі «Сабаху» – атакувальний півзахисник Анатолій Нурієв, який свого часу виступав за «Говерлу», «Мункач», кам’янську «Сталь», «Минай» та «Колос». У попередньому сезоні уродженець Мукачево, який прийняв громадянство Азербайджану, зіграв у 36 матчах, забивши 6 голів та віддавши 5 асистів. Крім того, у складі «Сабаху» виступає ще один екс-гравець клубу УПЛ – Венсан Тіль, який грав за «Ворсклу». Люксембуржець перейшов до стану «сов» рік тому і зіграв 22 матчі (2+3 за системою «гол+пас»). 

Тоді як одним з найвідоміших гравців «Сабаху» є алжирський форвард Ісхак Бельфоділ, який є вихованцем ПСЖ та виступав за «Ліон», «Болонью», міланський «Інтер», «Парму», «Ліворно», «Стандарт», «Вердер», «Хоффенхайм», «Герту» та «Аль-Графу». В попередньому сезоні на рахунку нападника 5 голів та 2 асисти у 21 матчі. А найкращим бомбардиром «Сабаху» став 28-річний нігерійський вінгер Джессі Секідіка, який у 34 матчах забив 7 голів та віддав 3 асисти (Transfermarkt оцінює його у 550 тисяч євро). До слова, загальна вартість складу «Сабаху» за версією Transfermarkt – 12,5 мільйонів євро. А середній вік команди – 24,8.

 

 

Очолює «Сабах» 50-річний хорват Крунослав Рендуліч, якого призначили головним тренером «сов» у квітні 2024 року. Під його керівництвом команда й здобула бронзові медалі попереднього чемпіонату та знову вийшла в єврокубки. Зокрема, у другому кваліфікаційному раунді Ліги конференцій «Сабах» зіграє з «Маккабі» із Хайфи. 

 

 

Підготовку до сезону 202/25 «Сабах» розпочав у липні й 10 числа зіграв перший спаринг на літніх зборах – проти сербського клубу «Чукарічки» (0:0). Далі «сови» 13 липня зіграли з криворізьким «Кривбасом» у результативну нічию 2:2 (голами за азербайджанців відзначились Джой-Ленс Мікельс та Ісхак Бельфоділ. 

Нагадаємо, матч «Рух» – «Сабах» відбудеться у місті Радомлє в Словенії у середу, 17 липня. Стартовий свисток цього матчу пролунає о 18:30. 


loading...

0 коментарів

    Схожі новини