ПРЕДСТАВЛЯЄМО СУПЕРНИКІВ: «ДОМЖАЛЕ» ТА «ОСІЄК»

 

«Рух» 13 липня зіграє два спаринги на передсезонних зборах у Словенії проти місцевої команди «Домжале» та хорватського «Осієка». 

 

 

Футбольний клуб «Домжале» є одним із найстаріших клубів Словенії. Його було засновано в однойменному 15-тисячному місті у 1921 році. Втім розквіт команди розпочався у 2000-х, а саме – у 2002 році. Тоді команду очолив югославський спеціаліст Славіша Стоянович та вивів клуб у Першу лігу. А вже у сезоні 2005/06 «Домжале» дебютував у Єврокубках, подолавши два раунди кваліфікації Кубка УЄФА.

У сезоні 2006/07 містяни виграли своє перше чемпіонство (загалом лише п’ять клубів включно із «Домжале» вигравали чемпіонат Словенії). Вже в наступному сезоні «жовті» повторили успіх та знову завоювали чемпіонство. Крім того, «Домжале» двічі вигравав Кубок Словенії (у сезонах 2010/11 та 2016/17) та стільки ж разів тріумфував у Суперкубку країни (у 2007 та 2011 роках). 

Виступає «Домжале» на маленькому, але затишному стадіоні «Спортни Парк», який вміщає трохи більше ніж 3 000 глядачів. Стадіон був побудований у 1948 році, а востаннє арену реконструювали у 2006 році. 

 

 

Чи не найвідомішим вихованцем «Домжале» є відомий ексголкіпер збірної Словенії Самір Хандановіч, який виступав за низку італійських клубів, а найкращий період кар’єри провів у міланському «Інтері». 

Попередній сезон «Домжале» завершив на 7-му місці у турнірній таблиці чемпіонату Словенії, набравши в 36 турах 43 очка. В Кубку Словенії «жовті» зупинилися на стадії 1/16 фіналу. Також словенська команда виступала у Лізі Конференцій, але вилетіла у першому кваліфікаційному раунді, в додатковий час за сумою двох матчів поступившись мальтійському «Бальцану» (1:4; 3:1).

Склад «Домжале» – сплав молоді та досвідчених футболістів. Зокрема, лідером команди є 33-річний капітан команди Зені Хусмані. Тоді як головним активом клубу є 22-річний півзахисник Йост Пісек, який в 31 матчі попереднього сезону забив 10 голів та віддав 5 асистів (портал Transfermarket оцінює його у 500 тисяч євро). Також слід відзначити 26-річного македонського нападника Маріо Крстовскі (8 голів та 1 асист в 29 матчах) і 21-річного лівого захисника Яна Дапо (3 голи та 3 асисти в 33 матчах), яких Transfermarket оцінює в 400 тисяч євро. Крім того, у складі «Домжале» є й український слід – 17-річний захисник Данило Малов. Загальна вартість команди – 4 мільйони 210 тисяч євро, а її середній вік – 22,6.

 

 

Влітку «Домжале» втратив дуже талановитого та перспективного 18-річного атакувального півзахисника Луку Топаловіча, який перейшов за 800 тисяч євро в міланський Інтер та виступатиме за молодіжну команду італійського клубу. Також команду покинув опорник Беньямін Маркус, якого придбавав австрійський «Хартберг», а захисники Філіп Ступаревич та Мірко Мутавчіч перейшли вільними агентами у «Мазервелл» та «Прімор’є» відповідно. А поповнили «Домжале» низка вільних агентів: захисники Лука Камбіч та Рене Лампрехт, а також півзахисник Лука Баруца та голкіпер Айдін Мулаліч. 

Цього міжсезоння «Домжале» очолив Ерік Мерданович і це його перший досвід на професійному рівні. Під його керівництвом команда вже зіграла 3 спаринги, зокрема розійшлася миром зі словацьким «Ружомбероком» (2:2, голи за словенців забивали Гашпер Черни та Томі Гобец). Також «жовті» поступились бухарестському «Динамо» з рахунком 3:4 (відзначились Томален Толіч, Від Штефанец та Маріо Крстовскі). А ще в одному матчі словенці розгроми австрійський «Штурм» – 3:0 (забивали Даніель Штурм та Від Штефанец, а ще один гол на рахунку гравців суперника, який забив у власні ворота). 

 

 

«Рух» та «Домжале» вперше перетнулись на зимових зборах у Хорватії в лютому 2023 року. Тоді «жовто-чорні» поступилися з рахунком 2:3 (за львів’ян забивали Веремієнко та Климчук, а Едсон був вилучений з поля за друге попередження наприкінці гри). Взимку 2024 року команди зіграли другий спаринг і тоді львів’яни у гольовій перестрілці також поступились з аналогічним рахунком – 2:3 (дубль у складі «Руху» оформив Фредді Плюман).

 

 

Футбольний клуб «Осієк» заснували у 1947 році в однойменному хорватському місті. Домашні матчі проводить на стадіоні «Градський врт», або ж як його зараз називають – «Опус Арена», загальною місткістю 18 856 глядачів. До розпаду Югославії «містяни» були одним з учасників Союзного чемпіонату Югославії. З 1992 року є незмінним учасником Першої ліги – найвищого футбольного дивізіону чемпіонату Хорватії.

 

 

У ранні роки «Осієк» виступав під назвою «Ударник», який був сформований у 1945 році. В наступному році вони та інший місцевий клуб «Єдність» об'єдналися, щоб сформувати новий клуб – «Славонія». Та вже наступного року «Славонія» об'єдналася з «Братством» й у такий спосіб з’явився клуб «Пролетар». Це сталося 2 лютого 1947 року – дата, яку сьогоднішній «Осієк» вважає своїм Днем ​​народження. Клуб мав червоні та сині кольори, які у сімдесятих помінялися на білий та блакитний. Вперше у вищому дивізіоні чемпіонату Югославії клуб виступив у сезоні 1953/54. Спочатку команда грала на стадіоні «Край Прогнав», але з кінця 50-х років і дотепер «Осієк» проводить свої матчі на арені «Градський врт». Після вильоту в 1956 році з вищої ліги команда до 80-х років зі змінним успіхом грала у Другій югославській лізі, періодично зупиняючись за крок від підвищення в класі, займаючи другі місця (в сезонах 1970, 1971 та 1973 років). У 1977 році «Осієк» повернувся до найвищого дивізіону, де, за винятком одного сезону, він залишався аж до розпаду Югославії. Найбільшим успіхом у Союзному чемпіонаті стало підсумкове шосте місце у сезоні 1983/84 та півфінал Кубка Югославії у сезоні 1965/66.

У 1992 році «Осієк» отримав право на виступ у Першій лізі в незалежній Хорватії та у дебютному сезоні здобув бронзові медалі. У наступних двох сезонах команда демонструвала слабші результати та відкотилася до нижньої частини турнірної таблиці, проте вже в сезоні 1994/95 знову повторила свій «бронзовий» результат. Цей успіх дозволив команді вперше у своїй історії виступити у Кубку УЄФА, де «Осієк» зазнав розгромної поразки від словацького «Слована» та залишив турнір. Через три роки «Осієк» вкотре займає третє місце і знову вирушає до єврокубків. 

В 1999 році під керівництвом місцевого спеціаліста Станка Поклеповича «містяни» виграли свій перший трофей — Кубок Хорватії. У вирішальному поєдинку на національному стадіоні «Максімір» «біло-блакитні» у додатковий час здолали клуб «Цибалія» міста Вінківці з рахунком 2:1. А у сезоні 2000/01 команда як ніколи була близька до виграшу свого першого чемпіонського титулу: половину чемпіонату «містяни» лідирували, проте завершили сезон лише на третьому місці, і в черговий раз «Осієк» став бронзовим призером турніру.

Найвідомішим вихованцем клубу можна назвати легендарного хорватського нападника Давора Шукера. Він виступав за такі клуби, як мадридський «Реал», «Арсенал» та «Севілью». У послужному списку Шукера виграш Ліги Чемпіонів та національних чемпіонатів, «Золота бутса» та бронзові медалі чемпіонату світу 1998 року.

Також «Осієк» відомий своїм фанатським угрупуванням «Kohorta», яке неймовірно пристрасно підтримує команду. У клубу велика армія шанувальників у Хорватії та у сусідніх країнах колишньої Югославії.

 

 

Попередній сезон «Осієк» завершив на четвертому місці в чемпіонаті Хорватії, вийшовши у кваліфікацію Ліги конференцій («містяни» набрали 57 очок у 36 турах, відставши від «Хайдука» на 11 очок). Тоді як в Кубку Хорватії «біло-блакитні» на стадії чвертьфіналу поступились столичному «Локомотиву» (1:2). А в Лізі конференцій «Осієк» у кваліфікації поступився турецькому «Аданадемірспору» (1:5, 3:2). 

Найкращим гравцем «Осієка» є 27-річний аргентинський нападник Рамон М’єрес, який в 41 матчі сезону 2023/24 забив 21 гол та віддав 7 асистів (Transfermarket оцінює гравця у 4 мільйони євро). Також у складі «містян» є талановитий 18-річний нападник Антон Матковіч, якого Transfermarket аналогічно оцінює у 4 мільйони євро (21 матч та 5 голів у попередньому сезоні). Крім того, одним із лідерів команди є 25-річний опорник Дарко Неясміч (4 голи та 2 асисти в 43 матчах, оціночна вартість – 1 мільйон 800 тисяч євро). 

 

 

Влітку «Осієк» очолив 39-річний італієць Федеріко Коппітеллі. Також значно оновився й склад команди. Зокрема, прийшла низка молодих гравців, а крім того досвідчені: захисники Андре Дуарте та Лука Єленіч, вінгер Ріценіо Кеваль, півзахисники Педро Ліма та Марко Сольдо і нападник Кемаль Адемі. Водночас півзахисник Славко Браліч, захисник Стефанос Евангелов та вінгер Нікола Янжич покинули «біло-блакитних» на правах вільних агентів. 

 

 

На передсезонних зборах «Осієк» зіграв вже два спаринги. Так, завдяки голу Шимона Мікольчича «містяни» з мінімальним рахунком перемогли чеський «Яблонець» – 1:0. А також зіграли внічию 2:2 з угорською «Ніредьгазою» (за хорватів відзначились Ведран Югович та Наіль Омерович). 

 

 

Нагадаємо, матч «Рух» – «Домжале» відбудеться у суботу, 13 липня, а стартовий свисток пролунає о 12:00. Тоді як з «Осієком» «жовто-чорні» зіграють цього ж дня о 16:00. 


loading...

0 коментарів

    Схожі новини