РОСТИСЛАВ-НАЗАР ДЯК: «КОЛИ ВИЙШОВ НА ПОЛЕ, ТО ХВИЛЮВАННЯ ЗНИКЛО»

 

Захисник «Руху» U-19 2007 року народження вперше поїхав на збори в Словенію з основною командою та вже зіграв у деяких спарингах. В інтерв’ю клубному медіацентру гравець розповів про те, як проходить тренувальний процес, які поради дає тренерський штаб та які цілі ставить перед собою напередодні нового сезону. 

 

 

– У попередньому сезоні ти грав за «Рух» U-17, але також дебютував за «Рух» U-19 у чемпіонаті України. Як загалом оціниш попередній рік для себе?

В цілому для мене попередній рік був хорошим. У другій частині сезону я почав тренуватися з командою U-19 та дебютував за неї в офіційних матчах. Потім була вирішальна стадія змагань в ДЮФЛ. Звісно, було трохи прикро, що команда U-17 вилетіла в ранній стадії в 1/8 фіналу.

– Переважно ти грав на різних флангах захисту. Яка позиція для тебе найоптимальніша?

Зазвичай мене використовували як правого, або лівого захисника. Наприкінці сезону і за команду U-17, і за U-19 я інколи грав ще на позиції крайнього нападника. Але все ж впевненіше почуваю себе на позиції правого захисника.

 

 

– Тебе вперше взяли на збори з першою командою. Як ти відреагував, коли дізнався про це?

Я в той час був на зборах з «Рухом» U-19. За день до виїзду мені сказали, що я їду з першою командою у Словенію. Насправді був трохи шокований, адже не очікував на це, але це дуже приємно.

– Як тобі атмосфера в основній команді? 

Атмосфера класна, мені дуже подобається. Старші гравці прийняли добре, допомагають у всьому, все-таки в нас не така й велика різниця у віці, тому проблем з адаптацією не було.

– Можливо, старші партнери дають тобі якісь поради під час тренувань?

Так, наприклад, у деяких вправах розказують, як правильно виконати завдання, де відкритись, як краще віддати передачу тощо. Це дуже цінно і за це їм велика подяка. 

 

 

– Чим відрізняється тренування в першій команді від юніорських?

Загальний вектор дуже схожий: деякі вправи, ігрові серії, завдання – частину цього роблять і в юнацьких командах. У «Руху» всі команди працюють за єдиною системою. Але, звісно, різниця є: в основній команді футболісти повинні приймати рішення набагато швидше, тренування більш інтенсивні та виснажливіші, адже гравці мають вже вищий рівень фізичної підготовки. Також більше уваги приділяється тактичній підготовці та технічним навичкам.

– Які настанови тобі та іншим твоїм одноліткам дає тренерський штаб під час занять?

З найосновнішого – не хвилюватися, проявляти себе та не боятися брати на себе ініціативу.

 

 

– Як ти вважаєш, що необхідно зробити, аби закріпитись у першій команді?

Насамперед – показувати хороший рівень, бути конкурентоспроможним, постійно вдосконалювати свої навички на тренуваннях, працювати над витривалістю, швидкістю, бути готовим адаптуватися до різних позицій, якщо це потрібно команді. Звісно, важливо також нормально сприймати критику, працювати над слабкими сторонами та вірити у свої сили.

– Хто найбільше тебе зараз підтримує? З ким ти найчастіше комунікуєш в команді?

У нас досить дружня атмосфера в команді й хлопці з основи підтримують та допомагають, якщо виникають якісь питання чи труднощі. Найбільше спілкуюся з Артемом Угринчуком, ми разом проживаємо в готельному номері, а ще з Іваном Денисовим.

 

 

– Ти зіграв у спарингах проти «Домжале» та «Сабаху». Які відчуття були в цих матчах?

Щиро кажучи, дуже хвилювався перед початком, але коли вийшов на поле, одразу зібрався, налаштувався і хвилювання пройшло. Зіграв непогано, я вважаю, але, звичайно, відчувався дуже високий рівень підготовки в суперників.

– Розкажи, як взагалі починався твій футбольний шлях? 

Любов до футболу у мене від тата. Він ще з дитинства займався цим видом спорту, згодом став тренером. Зараз він разом з моїм братом, який теж з юного віку займається футболом, створили свою команду. До восьми років зі мною індивідуально займався батько, а потім я вже займався футболом у професійних академіях. У 14 років пішов на відбір у «Рух» та успішно його пройшов.

Мені дуже подобається у клубі. Академія «Руху» – одна з найсильніших в Україні, яка постійно розвивається та дає шанс молодим гравцям. Тут дуже досвідчені тренери, які використовують якісні методики та допомагають молодим гравцям реалізувати свій потенціал. Також тут одна з найкращих в країні інфраструктур – сучасні тренувальні бази та обладнання.

 

 

– За ким ти спостерігаєш у футболі? Чиєю грою захоплюєшся?

Захоплююсь грою Ліонеля Мессі. З дитинства спостерігаю і вболіваю саме за ту команду, де він грає.

– Чи дивився ти Євро-2024 і яку команду підтримував?

Не було якоїсь однією команди, за яку я вболівав, але подобалась гра Нідерландів, хотілось, щоб вони перемогли.

– Які види спорту, окрім футболу, тобі ще подобаються?

Мені подобаються настільний теніс та волейбол.

– Чим би ти займався, якби не вийшло себе проявити у футболі?

Навіть не задумувався раніше над цим питанням, адже з дитинства знав, що буду футболістом. Можливо, спробував би себе в бізнесі.

– Як любиш проводити вільний час?

Зараз на зборах не так багато вільного часу, але коли випадає можливість, то люблю подивитися кіно, серіали. Також спілкуюся з рідними та своєю дівчиною. 

– Дівчина підтримує тебе зараз під час зборів? 

Так, звісно, підтримує. Ми разом вже два з половиною роки і це вперше за період наших стосунків, що ми так довго на відстані, до того було максимум 10 днів, коли ми не бачилися. Звісно, трохи важко, але ми кожного дня зідзвонюємося, мені дуже важлива її підтримка.

 

 

– Які в тебе футбольні мрії?

– Хочеться в майбутньому зіграти в топ-5 лігах. Але зараз я зосереджений на тренуваннях з першою командою та успішних іграх за команду U-19. Хочеться, щоб усе вдалося якнайкраще, і ми показали хороший результат. Тому найголовніша ціль зараз – допомогти команді боротися за найвищі місця і добре закінчити чемпіонат. Я робитиму для цього все, що від мене залежить.


loading...

0 коментарів

    Схожі новини