ВОЛОДИМИР БЕЗУБ’ЯК: «ПІДСУМКОВЕ МІСЦЕ В ТУРНІРНІЙ ТАБЛИЦІ НЕ ВІДПОВІДАЄ ТОМУ, ЩО МИ ПОКАЗАЛИ»

 

В інтерв’ю клубному медіацентру головний тренер «Руху-2» поділився враженнями від сезону 2023/24, а також виділив позитивні та негативні моменти, які виникали на дистанції чемпіонату.

 

 

– Володимире Йосиповичу, як ви підсумуєте сезон 2023/24?

На дистанції сезону в Другій лізі сформувалось кілька груп: 3 команди, які були яскраво вираженими лідерами, далі 6 команд маже рівних за класом і які могли боротись за місця з 4 по 9, ну і група команд, які були внизу турнірної таблиці.

Якщо говорити про гру «Руху-2», то часто команда грала на рівних зі своїми опонентами, але грубі індивідуальні помилки призводили до втрати очок. Наприклад, гра з «Чайкою» у другому колі, де «Рух-2» мав ігрову та територіальну перевагу, а в підсумку поступився з рахунком 0:3. 

Вважаю, що підсумкове 9 місце в турнірній таблиці не відповідає рівню нашої команди – ми могли та повинні були претендувати на вищі місця. Прикро, що не вдалося посісти вищу позицію, адже навіть календар був таким, що давав надії на те, що можна виступити краще. Зокрема, всіх аутсайдерів у другому колі ми приймали вдома, але примудрилися тричі зіграти внічию. Тоді як перед цим на зимових зборах ми грали проти команд з Першої ліги і в цих матчах продемонстрували, що є конкурентними на такому рівні і в «Руху-2» є потенціал. 

– Що ж тоді стало на заваді кращим результатам? 

Цьому є пояснення, адже понад 50 гравців зіграли за «Рух-2» у Другій лізі. Постійна ротація не дозволила команді грати стабільніше, адже бувало, що «Рух-2» зіграє поєдинок, а вже на наступну гру виходить з наполовину оновленим складом. Так, гравці з першої команди є підсиленням та допомагали нам, але вони не беруть участь в тренувальному процесі з нами, тож мали інший функціональний стан через навантаження в першій команді, а також звикали до певних тактичних вимог. 

Не слід забувати, що «Рух-2» – дебютант Другої ліги і більшість нашої молоді лише в цьому сезоні дебютувала на професійному рівні. Так, на дистанції команді не вистачало стабільності: хороші матчі чергувалися з невдалими іграми. А інколи навіть у вдалих для нас матчах ми втрачали очки, як у поєдинках з «Чайкою» та «Звягелем». Тоді як нам вдалося двічі перемогти «Скалу 1911», непогані матчі були з «Кудрівкою», вінницькою «Нивою». Десь не вдалося здобути позитивний результат, але це нормально для молодої команди. 

 

 

Також зазначу, що в першому колі за «Рух-2» інколи виступали такі досвідчені гравці як Ростислав Лях, Василь Руніч, Ярослав Карабін, Олексій Довгий, Денис Підгурський, а також Нікіта Рогачов, який отримав серйозну травму наприкінці першої частини сезону. Кожен з них – професіонал, який відповідально ставився до своїх зобов’язань й вони на повну викладались у кожній грі. Це креативні та талановиті футболісти і в деяких матчах другого кола нам не вистачало їхнього класу. Їх замінили в складі «Руху-2» молоді гравці, які мають хороший потенціал, але їм потрібен час, аби проявити свої найкращі якості. З кожним наступним матчем всі футболісти все серйозніше ставились до своїх обов’язків і помітно, як команда прогресувала. Так було і в першому, і в другому колах чемпіонату. 

– У чому проявлялись недоліки гри «Руху-2»? Що слід покращити в наступному сезоні?

– Коли ми аналізували ТТД гравців, використовуючи дані з Wyscout, то перше, на що звернули увагу – наші гравці програли багато єдиноборств, проводили недостатньо контратак, півзахисники робили надто багато поперечних передач і мало просували м’яч вперед. Але поступово хлопці покращували свою гру, тренерський штаб доносив до них необхідну інформацію, ми аналізували все це і був певний прогрес. Особливо це стосується молодих гравців. Та все ж на майбутнє потрібно, аби був краще зіграний склад. 

 

 

Деякі футболісти отримають шанс проявити себе в «Руху-2», адже і керівництво і тренери першої команди спостерігають за ними і розраховують на них та їхній прогрес. Водночас це дзвіночок для тих гравців, хто свої можливості не реалізував, що є люди, які здатні їх замінити. Ми розуміємо, що хтось може краще проявити себе зараз у юному віці, а хтось у старшому. Але гравцям з високим потенціалом треба дати цей шанс. Втім не кожен здатен витримати цей перехід на новий рівень, адже вимоги дорослого футболу відрізняються від того, що було у хлопців на рівні U-19. І там і там цікаві змагання, але грати проти однолітків все ж легше, ніж проти суперників, які мають досвід виступів у Прем’єр-лізі та в Першій лізі, дуже важко. Власне завдяки цьому досвіду вони й краще діють на полі та мають менше браку, мають краще ігрове мислення. Тому я думаю, що для хлопців цікавіше та корисніше грати проти професіоналів і набиратись досвіду в таких матчах.

– Ви казали, що хлопцям не вистачало досвіду. В наступному сезоні ви очікуватимете від них більшого?

Від таких гравців як Руслан Непейпієв, Олексій Товарницький, Андрій Столярчук, Андрій Кітела ми вимагаємо більшого, адже це кістяк команди і саме вони визначають той ігровий стиль, який демонструє команда. Вони можуть та повинні грати ще краще, бо це талановиті гравці з хорошим потенціалом. Також на новий рівень повинні вийти молодші гравці, які були в обоймі команди в попередньому сезоні. Академія «Руху» регулярно випускає футболістів з хорошим потенціалом і з часом у нас з’явиться хороший вибір на всіх позиціях. Тоді команда зможе покращити свої результати та боротись за вищі місця. 

 

 

У минулому чемпіонаті ми попсували нерви грандам Другої ліги, адже демонстрували якісний футбол у матчах з ними та інколи відбирали в них очки. Наприклад, з «Дружбою» грала виключно молодь без гравців з першої команди, адже «Рух» в той же день мав свій поєдинок в УПЛ. І ці хлопці проявили характер, свої вольові якості та змогли переломити хід непростого матчу, де суперник мав перевагу, і вибороли заслужену нічию. Це цінний досвід для кожного з них.   

– Кого з гравців можна виділити у минулому сезоні? Хто продемонстрував прогрес, або можливо від кого хочеться побачити більшого?

– Я задоволений тим, як виглядав Мілан Михальчук. Певні труднощі спочатку були в Назара Русяка, але він дуже прогресує. Назар та Мілан набагато якісніше грають, ніж на початку сезону. Стабільно високий рівень демонстрував Юрій-Володимир Герета. Свій клас також показав Олексій Товарницький, але хотілось би від нього більше емоцій в грі, спортивної агресії, адже в нього дуже хороші дані. Важливою частиною команди був ветеран клубу Ігор Дуць, завдяки якому було налагоджено організаційні процеси в колективі, що також переносилось вже й на футбольне поле, де він також вдало керував діями партнерів. Він вміє вчасно підказати гравцю що йому потрібно робити і коли Ігор на полі, то я спокійний за оборону команди. Стабільний рівень продемонстрував Андрій Столярчук. Не можу не згадати і про Нікіту Рогачова, який дуже класно виглядав у першій частині сезону, але отримав серйозну травму і вибув до кінця чемпіонату. Це технічний та розумний гравець, який сам конструював атаки, і сам міг завершувати їх, Нікіта був тіньовим лідером команди. 

Водночас хочеться більше бачити від Руслана Непейпієва, адже в нього шалений потенціал і він може набагато більше, ніж демонструє зараз. У Руслана чудові якості: швидкість, дриблінг, ігрове мислення, але, можливо, слід дещо змінити своє ставлення до гри і тоді в нього будуть всі можливості для прогресу. Крім того, більшого очікую і від Дениса Хмельовського. Він з гравців 2006 року народження грав чи не найбільше. Власне, ми й даємо скидку на вік футболіста і чекаємо від нього прогресу. Володимир Король також має хороший потенціал, але поки що він його не реалізовує – він ще не перейшов з юнацького рівня у дорослий футбол. Володимиру слід покращити гру в єдиноборствах, самовіддачу на полі, показати свою креативність. Втім зазначу, що не всім нашим гравцям вистачило ігрового часу аби якісно проявити себе. Але ми бачимо перспективи наших футболістів і сподіваюсь, що далі побачимо на що вони всі здатні. 

 

 

– Чи обговорювали ви попередній сезон з керівництвом клубу, Віталієм Пономарьовим, Денисом Колчиним та тренерами Академії?

По завершенню сезону була така зустріч і ми обговорили поточні справи та загальні плани на літо та наступний сезон. Більше конкретики з’явиться вже після початку літніх зборів, а також тоді, коли з’явиться календар на наступний сезон. Зокрема, наразі обговорюються кілька варіантів проведення змагань в Другій лізі, можливо, формат чемпіонату переглянуть. З відпустки «Рух-2» вийде наприкінці червня.

– У команді відбудуться якісь зміни за цей період?

Влітку буде багато змін, адже деякі гравці, можливо, залишаться у першій команді і вже не будуть грати за «Рух-2». Також з’являться гравці, які завершили свої виступи у команді U-19 – звідти ми отримаємо багато хороших футболістів і частина з них вже отримувала шанс у «Руху-2». 

 

 

– Які цілі та завдання ставитиме перед собою «Рух-2» та ви особисто перед наступним сезоном?

Важливо, аби «Руху-2» став грати стабільніше, адже пригадаємо попередній сезон: спочатку команда розгромно програє на старті сезону, а потім видає переможну серію, грає на рівних з лідерами чемпіонату. Схожа ситуація в другому колі: втрата очок з аутсайдерами, поступовий набір форми, хороша гра з найкращими командами Другої ліги і ось такі гойдалки були весь сезон. 

Всі очікують, що команда продемонструє ріст в наступному сезоні. Частина гравців отримала важливий досвід в попередньому чемпіонаті, ми підсилимось футболістами з команди U-19. Сподіваємось, склад буде стабільніший і він здобуде кращі результати, ніж були до цього. Але головне – підвищити якість гри та підготувати хороше кадрове підсилення для першої команди. 

Якщо нам вдасться створити міцний колектив, де кожен переживатиме за партнера, за результат, за команду, то тоді прийде і результат, а хлопці отримають можливість потрапити у першу команду. В нас є якісні футболісти з якісними перспективами і попереду багато важкої роботи. Вони повинні перед собою поставити найвищі цілі, а тренери допоможуть їм їх досягнути.


loading...

0 коментарів

    Схожі новини