ПРЕДСТАВЛЯЄМО СУПЕРНИКІВ: «ГОРІЦА» ТА «ПРІМОР’Є»

 

«Жовто-чорні» у Чатежі зіграють два спаринги з представниками Другої ліги Словенії.

 

 

«Горіцу» було засновано у 1947 році, коли відразу після приєднання Приморської області до Словенії клуби сусідніх сіл Більє, Мірен і Шемпетер об’єдналися в єдиний колектив. Перший помітний успіх нового клубу стався в сезоні 1954/1955, коли «Горіца» вперше стала чемпіоном Словенії та кваліфікувалася до Другого югославського федерального дивізіону. Водночас важливим поворотним моментом став переїзд команди у 1963 році з Шемпетера до Нової Горіци. 

Вже після здобуття Словенією незалежності «Горіца» здобула свої перші бронзові медалі у Вищому дивізіоні в сезоні 1994/95, а ще через рік вперше виграла чемпіонство й у наступному сезоні дебютувала у єврокубках, зігравши у Кубку УЄФА. На початку 2000-х команда майже завжди була на вершині – двічі ставала другою та тричі третьою, а також двічі брала національний кубок. Та потім настали «золоті» часи «Горіци» – клуб тричі поспіль у 2004-2006 роках ставав чемпіоном Словенії й грав у кваліфікації Ліги Чемпіонів. Після цього команда з Нової Горіци 8 років мала трофейну засуху, допоки у 2014 році втретє не виграла Кубок Словенії, який наразі є останнім трофеєм у клубній колекції. Загалом клуб 4 рази вигравав чемпіонство, ще тричі кубок та один раз тріумфував у суперкубку (1996). А у 2019 році «Горіца» вперше у своїй історії вилетіла з Вищого дивізіону (до того моменту лише «Горіца», «Марібор» та «Цельє» провели всі сезони в еліті) й досі виступає у Другій лізі.

 

 

Водночас багато перспективної словенської молоді займаються у футбольній академії «Хіт Горіца». Зокрема, серед сучасних відомих випускників клубної академії є такі гравці як Вальтер Бірса (збірна Словенії, «Сошо», «Осер», «Дженоа», «Торіно», «Мілан», «К’єво»), Тім Матавж (збірна Словенії, «Гронінген», ПСВ, «Аугсбург»), Боян Йокіч (збірна Словенії, «Сошо», «К’єво», «Вільяреал»), Ясмін Куртіч (збірна Словенії, «Палермо», «Сасуоло», «Торіно») та інші. 

В поточному сезоні підопічні 54-річного словенського тренера Мірана Сребрніча (він очолив команду взимку і загалом це вже аж шостий його прихід на тренерський місток «Горіци») борються за вихід в елітний дивізіон. Так, після 18 турів «Горіца» посідає 4 місце, набравши 31 очко (друге місце дозволяє змагатись у перехідних матчах, наразі там знаходяться «Белтинці», в активі яких 36 очок). За цей період суперник «Руху» здобув 9 перемог, 4 рази зіграв у нічию та зазнав 5 поразок. У Кубку Словенії «Горіца» дійшла до 1/8 фіналу, де зустрінеться з «Єсеніце». На зимових зборах клуб провів наразі три матчі: по одній нічиїй, перемозі та поразці.

 

 

Взимку «Горіца» підсилилась двома гравцями, які прийшли вільними агентами – 27-річним сербським атакувальним півзахисником Лазарем Сайчічем (він тепер найдорожчий гравець у складі за версією Transfermarket – 400 тисяч євро) та 25-річним словенським правим захисником Адісом Ходжичем. Загалом склад команди за оцінками порталу Transfermarket коштує 2 млн 120 тис. євро, а середній вік – 23,2. Найкращими бомбардирами «Горіци» є 28-річний словенський нападник Лука Векіч, який забив 4 голи та віддав 2 асисти у 14 матчах (Transfermarket оцінює гравця у 100 тисяч євро), та 24-річний словенський лівий вінгер Зан Лебан – 4+1 за системою «гол+пас» у 14 матчах (Transfermarket також оцінює його у 100 тисяч євро). 

 

 

Тоді як найкращим асистентом клубу є 23-річний лівий захисник Амадей Марініч, який у 17 матчах зробив 7 асистів (Transfermarket оцінює словенця у 150 тис. євро). Також небезпеку створює 24-річний Себастьян Лесяк – в активі словенського атакувального півзахисника 3+5 у 18 матчах за системою «гол+пас» (оціночна вартість гравця – 150 тис. євро). Крім того, хорошу результативність демонструє 21-річний словенець Лука Баруца – атакувальний півзахисник забив 3 голи та віддав 2 асисти у 18 матчах (за версією Transfermarket гравець коштує 125 тисяч євро).    

 

 

«Прімор’є» з міста Айдовщіна було засновано влітку 1921 року. До 1940-х років клуб грав матчі лише з командами із сусідніх областей, оскільки через погане фінансування гравцям доводилося самостійно покривати свої витрати. Через Другу світову війну взагалі на деякий час припинив своє існування й відродився у 1946 році, а свій перший офіційний матч провів у червні того ж року. У сезоні 1947/48 клуб змінив свою назву на «Буря»,  ще через рік команда називалась «Младость». Але вже 1 квітня 1954 року на загальних зборах власників клубу було вирішено перейменувати його у «Прімор’є». «Червоно-чорні» двічі стали срібним призером чемпіонату Словенії (1996/97, 2001/02), один раз виграли «бронзу» (2000/01), п’ять разів доходили до фіналу національного кубка (1996, 1997, 1998, 2003, 2004) та один раз виграли Другу лігу у 2010 році. 

 

 

У 2011 році клуб спіткали серйозні фінансові труднощі – клуб збанкрутував та втратив професійний статус. У той період функціонувала лише дитяча школа, а її фінансуванням займалась міська влада Айдовщіни. Також муніципальний клуб почав виступати на професійному рівні, а у 2016 році йому повернули назву «Прімор’є». Відтоді клуб виступає у нижчих дивізіонах словенського футболу та взяв курс на розвиток молодих футболістів. Зараз «червоно-чорні» виступають у Другій лізі.

 

 

Так, у поточному сезоні під керівництвом 42-річного словенського тренера Мілана Анджельковича «Прімор’є» конкурує з «Горіцею» та ще кількома командами за можливість потрапити у Вищу лігу. Наразі команда з Айдовщіни на 3 очка відстає від зони перехідних матчів (у 18 турах «Прімор’є» набрало 33 очка, посідаючи третє місце: 9 перемог, 6 нічиїх та 3 поразки). У Кубку Словенії «червоно-чорні» вилетіли на стадії 1/16 фіналу, поступившись «Марібору» (1:3). У 2024 році на зимових зборах «Прімор’є» зіграло три спаринги: нічия, поразка та перемога. 

 

 

Водночас взимку команда серйозно підсилилась вільними агентами. Зокрема, до «Прімор’я» приєднались 19-річний лівий захисник Дамір Жукіч, 22-річний хорватський опорник Нікола Кусета та його співвітчизники – 23-річни центральний півзахисник Домінік Поповацкі та 23-річний атакувальний півзахисник Домагой Бабін, а також 24-річний словенський захисник Александер Стожиніч і 25-річний португальський лівий вінгер Гонсалу Агрелуш. Але є й втрата – найкращий бомбардир клубу, 23-річний атакувальний півзахисник зі Словенії Жан Бесір, який у 18 матчах забив 6 голів та віддав 2 асисти, покинув команду й вільним агентом перейшов у стан лідера Другої ліги – НК «Нафта».

Загальна вартість складу «Прімор’я» за версією Transfermarket – 1,5 млн євро, а середній вік команди – 22,6. Найрезультативнішим гравцем клубу є Матіч Завнік – 23-річний атакувальний півзахисник зіграв 19 матчів, у яких відзначився 4 рази та ще тричі віддавав гольові передачі (Transfermarket оцінює гравця у 175 тисяч євро). Також хорошу результативність продемонстрував правий вінгер, 21-річний словенець Едвін Сульяновіч – 3+3 за «гол+пас» у 18 матчах (за оцінкою Transfermarket футболіст коштує 125 тисяч євро). Крім того, слід відзначити й 19-річного нападника Луку Єріна: словенець забив 3 голи та віддав 2 асисти у 18 матчах (100 тисяч євро – трансферна вартість гравця за оцінкою Transfermarket). 

 

 

Нагадаємо, «Рух» зіграє проти словенських клубів у суботу, 10 лютого, й обидва поєдинки транслюватимуться у прямому ефірі на ютуб-каналі Ruh TV. Так, о 12:30 розпочнеться матч з «Горіцею», а о 15:30 – з «Прімор’єм»


loading...

0 коментарів

    Схожі новини